Krem ze szparagów

Już są!!! jedne z moich ulubionych wiosennych przysmaków… SZPARAGI!

Chyba co roku się powtarzam, jak bardzo je uwielbiam:) Jest to jednak wciąż miłość niezmienna:)

Dziś na moim stole najprostszy na świecie krem z białych szparagów. Konsystencja i smak… jak w nazwie 🙂 pyszna i kremowa.

Przy okazji przypomnę najważniejsze właściwości bo prócz walorów smakowych jest ich wiele. Zawierają kwas foliowy, potas i sód, fosfor i magnez, witaminy C, A i z grupy B, pożyteczne aminokwasy. Dostarczają nam sporo błonnika i są niskokaloryczne. Ponadto działają oczyszczająco i moczopędnie.

Przygotowanie:

Ugotowałam w wodzie umyte i obrane szparagi. Gotowałam je do miękkości. Następnie odlałam z wodę, a w zamian i dolałam mleczko kokosowe. Przyprawiłam i wszystko zmiksowałam.

Gotowe! 🙂

Komentarze 23 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Według mnie zupa bardzo mdła i ma smak stołówkowy. Moze przypadłby do gustu dzieciom. Żałuję że nie zrobilam tradycyjnego przepisu na krem i zmarnowalam tyle szparagów

Kocham smak szparagów szczególnie zielonych. Choćby dzisiaj gościły na naszym stole ale zupy nigdy nie robiłam. Przepis mnie zaciekawił i na pewno go wypróbuję!

Świetny przepis ?Pyszny krem ??zmodyfikowałam troszkę i dodałam soku z cytryny ?

Dzień dobry Pani Aniu,
Mam pytanie, co do wylewanej wody po ugotowaniu szparagów. Mam wątpliwość,c zy wraz z jej wylaniem nie tracimy części z tych składników odżywczych i minerałów, jakie zawierają w sobie szparagi, a które podczas gotowania przeszły do wody?
Pozdrawiam serdecznie, Paulina

Ania, czy uwarzasz ze mogę uczyć zielone szparagi w tym przepisie? Ja mieszkam w Stanach i bardzo zadko spotykam tutaj białe szparagi. Dziękuje!

Myślę, że tak 🙂 Będzie smacznie!

Takie proste a takie genialne!!!!uwielbiam szczególnie marchewkowo- pomarańczowy krem z imbirem , wymiata!!:) a szparagi ! Rewelacja!!!!!!

Ania! Moje ślinianki właśnie zwariowały… Lecę po szparagi

Super przepis! 🙂 Aniu wstawiłaś kiedyś taki przepis na inny krem ze szparagów i było tam pod koniec podane ile porcja takiego kremu zawiera białka tłuszczu i węglowodanów, może wróciłabyś do tego przy pozostałych przepisach? To by było super ułatwienie 🙂

Takie wyliczania proponuję w mojej aplikacji diet by Ann

Anka, ja ubóstwiam twoje przepisy. Udowodniłaś mi, że można jeść zdrowo i pysznie, gdzie zawsze wydawało mi się to niemożliwe. Powiedz mi tylko, czy bardzo grzeszę, dodając zwykłego mleka, zamiast kokosowego? 🙂

Ojjjj odradzałabym dodawanie mleka krowiego – na ten temat pisałam już na blogu.

A takie prosto od szczęśliwej krowy? Sama mam wątpliwości, bo po takim nic mi nie jest, żadnych problemów żołądkowe-jelitowych. A z kolei po kawie z mlekiem z kawiarni bardzo źle się czuję. Mam nieograniczony dostęp do mleka od szczęśliwych krów i bardzo dobrze je toleruje.

Jeśli faktycznie nie masz nietolerancji pokarmowej ani alergii na mleko krowie, a mleko jest spożyte do 15 h po wydojeniu – to czemu nie 🙂

Cudownie, dziękuję za odpowiedź. Miałam wątpliwości, bo każda kawa latte z kawiarni lub u kogoś powodowała, że do końca dnia czułam się okropnie. A mleko od naszych krówek nie działa na mnie niekorzystnie. Czuję się po nim tak jakbym wypiła szklankę wody, po prostu dobrze, ale tyle złego się naczytalam o mleku, że odstawiłam nasze na bardzo długo. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Zdrowia Pani Aniu dla Pani i Maluszka

A dlaczego do 15h? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź