Kremowa zupa marchewkowo – imbirowa
Piękne jesienne kolory motywują do działania 😉 Motywują mnie także do przygotowywania kolorowych dań.
Nieubłaganie przyszła jesień… czas wrzucić do naszego menu rozgrzewające kremy.
Dziś na moim stole króluje marchew. To jedno z najbardziej popularnych polskich warzyw i słusznie, bo posiada liczne wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jest przede wszystkim bogatym źródłem beta- karotenu i przeciwutleniaczy. Zawiera także potas, witaminy z grupy B i kwas foliowy.
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyłam i obrałam warzywa. Zalałam marchew, ziemniaki, pietruszkę i imbir wodą tak, aby zakryła warzywa i ugotowałam. W tym czasie na oleju kokosowym poddusiłam cebulę. Dodałam ją do zupy i wszystko zblendowałam. Na koniec dodałam odrobinę soku z cytryny. Przełożyłam zupę do miseczki i posypałam płatkami migdałowymi.
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
U nas dziś była zupka marchwiowo-imbirowa i wyszła pysznie! Bałam się smaku słodkiej marchewki ale nie potrzebnie.
Wspaniała i rozgrzewająca 🙂 Idealny smak