Krupnik z kaszą jaglaną i kalarepą

Uwielbiam kalarepę. Jest pyszna zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Dodatkowo jest ona dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Kalarepa to również skarbnica witamin. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę K oraz karotenoidy. Kalarepa jest również źródłem składników mineralnych, takich jak: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan. Dostarcza także luteiny, niezbędnej do prawidłowego widzenia. Zachęcam do częstszego wykorzystywania kalarepy w jadłospisach. Dziś proponuję Wam przepis na krupnik z kaszą jaglaną i kalarepą.

 

Sposób przygotowania:

Na patelni zeszklić cebulę na maśle klarowanym. Do garnka z wywarem warzywnym dodać kaszę jaglaną, którą wcześniej najlepiej przelać zimną wodą. Dodać również pokrojoną kalarepę, ziemniaki, marchew, liść laurowy i przyprawy. Gotować około 15-20 minut. Kiedy wszystko będzie miękkie na sam koniec gotowania dodać groszek.

 

Komentarze 7 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pyszny krupnik ! I kolejny sposób na przemycenie kaszy jaglanej dla mojego dziecka ! 😉

Witam Aniu
Dawno mnie tu nie bylo- brak czasu 🙁 ale dzis zapragnelam jakiegos fajnego przepisu pasujacego na ta nasza smutna pogode- brak slonca 🙁 i ty mnie nie zawiodlas :))) krupniczek z kalarepa pychaaa juz mi sie cieplej zrobilo od samego patrzenia 😛
dziekuje pozdrawiam :*

Interesujące to danie. Pewnie też bardzo zdrowe. Ile razy w tygodniu trzeba jeść taką zupę?

ciekawy sposób na wykorzystanie kalarepy, czsem kupuje i nie wiem za bardzo jak z niej korzystac oprócz przekąski na surowo:)