Leśna tarta bez pieczenia! Pycha!

Zaserwuję dziś raw tartę przygotowaną oczywiście na zimno. To idealna słodycz dla osób nie tolerujących glutenu, latozy czy jajek.

Składniki: spód
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 8-10 daktyli bez pestek
  • 60 g pestek dyni lub mąki z orzechów np. migdałów
  • 2 łyżki oleju koksowego
Składniki: warstwa leśna
  • 250 g leśnych owoców
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka żelatyny lub agar-agar
  • płynnego słodu np. syropu klonowego
  • jagody lub borówki do dekoracji

Przepis jest łatwy i nie wymagający pieczenia, więc osoby nie przepadające za tą czynnością lub nie posiadające piekarnika mogą śmiało podjąć się wyzwania.

Uwielbiam owoce leśne, więc jeśli również lubisz leśne smaki nie możesz przejść obok tej tarty obojętnie.

Pycha!:)

Sposób przygotowania:

W blenderze zmiksowałam wiórki koksowe, daktyle, pestki dyni i olej kokosowy. Z przygotowanej masy uformowałam w tortownicy ciasto i wstawiłam do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. W tym czasie w ciepłej wodzie rozpuściłam żelatynę, dodając do niej owoce leśne. Zblendowałam i pozostawiłam do wystudzenia. Dodatkowo dodałam słód i wymieszałam. Przelałam galaretkę na przygotowany wcześniej spód ciasta i przyozdobiłam borówkami. Schowałam do lodówki na  1-2 godziny.

Komentarze 63 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Świetna tarta – pyyyyszna…troche zmodyfikowałam odrobiną miodu. Polecam namoczyć daktyle.

W jakim celu moczy się suszone daktyle? Doczytalam taka informacje w komentarzu po tym jak juz zrobiłam spod tarty😊.

Moczy się po ty, by maksymalnie usunąć siarczany z suszonych owoców 🙂

Świetny i motywujący blog jako całokształt! Ciekawe przepisy! Czuję się zachęcona do pozytywnych zmian. Zaczęłam zmieniać swoj tryb życia i odżywiania się od ok. 1,5 roku. Zaczęłam uprawiać rekreacyjnie sporty. Wcześniej jadlam co popadnie, nie ćwiczyłam (choć jestem szczupłą osobą). Z miesiąca na miesiąc wkręcam się z zdrowy tryb coraz bardziej, a blogi takie jak twój Aniu, tylko mnie napędzają jeszcze bardziej. Świetna robota!!!

Aneczko przepyszny przepis.Ucałowania dla całej Waszej Trojki?.

Ja zastąpiłam i wyszło OK

Zrobiłam wczoraj, nie wygląda tak pięknie jak Twoja, ale jest PYYYSZNA :)))

Wczoraj dodany przepis i od razu wczoraj zrobiłam. Pyszności, polecam :).

Tak, ja zastąpiłem i wyszło pycha 🙂

Dzień dobry,
Mam pytanie nie dotyczące tego tematu…
Dostałam od znajomych napój z kombuczy, grzyba japońskiego. Nie odpowiada mi smak, nie odpowiada mi wygląd. Wszystko mi mówi, żeby tego nie pić i nie bawić się w dalszą produkcję napoju. Nie mogę znaleźć jego właściwości prozdrowotnych potwierdzonych przez rzetelne badania
I tutaj zaczyna się moje pytanie. Czy można to pić??
Dziękuję

Profil dr Jan Ewa Solarska z Uniwersytetu Rolniczego w Lublinie prowadziła tego typu badania. Jej pracę można znaleźć w Internecie. Korzystając z innych źródeł już na pierwszej stronie opisuje właściwości takiej „herbatki”. Ja tylko mogę dodać, że mój ojciec chrzestny odkąd ją pije schudł niesamowicie, nie imają się go przeziębienia i zauważył znaczną poprawę samopoczucia. Wygląd niestety, nie zachęca….

Dzieki za przepis ❤️ Czy zamiast mąki z orzechów moge dodać mąkę kokosowa? Mam jej bardzo duzo i za bardzo nie wiem do czego moge jej używać.

Teraz jest sezon więc warto korzystać ze świeżych owoców i warzyw:)

Czy warstwa leśna ma być rzadka wlewając ją do tortownicy ?

Przecież pisze w przepisie

Czym zastapilabys wiórki kokosowe? Nie przepadam za och smakiem. Namoczone i zblendowane nerkowce? Więcej nasion, bp. Słonecznik lub siemie?

Aniu wlasnie nabylam Twoja plyte z treningami 15/7 i mam pytanie, cwiczyc rano przed pierwszym posilkiem czy po? Pozdrawiam:)

Moj trener na silowni zawsze mnie karci za cwiczenie bez posilku przef.o bialka po. I rzeczywiście mam znacznie więcej mocy ćwicząc po jedzeniu, choc przyznaje, ze nie lubię.

Bardzo pięknie wygląda ta tarta. Z tego co wiem to tarta pochodzi z kuchni francuskiej. Owoce tej tarcie dodają wspaniałego looku. Nic tylko spróbować ją zrobić.

Czy można dodać miód zamiast syropu klonowego? Pozdrawiam!

Oczywiście, że można zamienić słód.

Wygląda czadowo! Problemem jest tylko fakt, że nie mogę jeść ani orzechów ani pestek. Czy macie może pomysł, czym można je zastąpić?

Robię dzisiaj! Jako że nie mogę jeść jajek i nabiału – bardzo dziękuję za tyle przepisów jest bez tych składników. To prawdziwe zbawienie przy mojej niełatwej nietolerancji.

Witam Aniu, czy można czymś zastąpić daktyle? Zmagam się z insulinoopornością 🙁
Pomysł pycha, Pozdrawiam 🙂

Mnie się wydaje, że ø 21 cm 😉

dokładnie 🙂

Czy można zastąpić czymś wiórki kokosowe i olej innym ponieważ nie lubię nic z kokosów

O jakiej średnicy przygotować foremkę aby ciasto wyszło dość wysokie? ??Wygląda pysznie

Kochana Aniu, przeczytałam, ze w czasie podgrzewania produktów spożywczych w 80-100 stopniach otrzymują one delikatnie trujące właściwości, A bardzo duży wzrost szkodliwych związków występuje po 160 stopniach, kiedy następuje glikacja białek i tworzą się szkodliwe dla zdrowia AGE I ALE. Aniu, pomóż, proszę, bo już sama nie wiem, jak to jest…

I jeszcze jakiś akryloamid…

Aniu, odpowiedz proszę, jeśli masz czas, bo nie za bardz o c chcę rezygnować np. Z pieczenia w 180 st.

Nie można obejść obojętnie – dokładnie. Wizualnie zachwyca!! Nie sposób nie wypróbować przepisu!!!

Dziękuję za przepis! Kolejny raz trafiony w moje smaki:) Twoje lody sa mega! Z tego przepisu na pewno skorzystam nie raz:) pozdrawiam Aniu

Cudo! Dzisiaj zrobię 🙂 Dziękuję za inspirację 🙂 Aniu wiesz, że wiele Twoich przepisów jest legalnych na diecie SCD pomagającej ludziom w chorobach związanych z jelitami takimi jak np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniewskiego Crohna? Tutaj wystarczy użyć żelatyny a nie agaru i miodu jako słodu i tacy jak my już możemy się cieszyć pysznym deserem 🙂

Aniu! Korzystam z przepisów często i chętnie! Dziękuję!
I jeszcze pytanie do Ciebie: co sądzisz o Thermomixie? Myślałam o malakserze ale Thermomix powinien zastąpić niemal wszystkie urządzenia kuchenne… Z góry dziękuję za opinie i życzę najlepszego!
Natalia

Uzywam Thermomixa od pol roku i zyc juz bez niego nie moge. Nie bylam na poczatku przekonana do „parowaru i blendera” za tyle kasy, ale po prezentacji sie przekonalam, a po zakupie zakochalam. 1.jedzenie jest zdrowe i PRZEPYSZNE. 2.na prawde zaoszczedza duzo czasu. Myslalam, ze to urzadze dla rodzin, ale ja bedac singlem pracujacym czesto po 12h dziennie wracam do domu, wrzucam 5 skladnikow i robi mi sie ovbiad,sos,zupa,kasza – wszystko to robi sie na raz a ja biore prysznic. Duzo mniej jem na miescie dzieki temu urzadzeniu. 3.mi jako singlowi zostaje duzo resztek, a dzieki temu sprzetowi moge je przetworzyc np. Pasta z gotowanego miesa z rosolu-boska! 4.zdrowe jedzenie, nieprzetworzone, np.sok z pietruszki i cytryny to 2minuty pracy,a jest przepyszny! Sama robie rosolki z miesa i warzyw ktore 3msc trzymam w lodowce. O lodach z truskawek nie wspomne. A sok z pomaranczy i cytryny do drinkow to bajka. Odkad jem z TM czuje sie duzo lepiej i lzej. Jako wade moge dodac, ze jest dosc glosny jesli mieszkasz w bloku. Nie jest to uciazliwe ale jego istnienie jest dzwiekowo „zauwazalne”. No i mieso dobrze jest marynowac 24h zeby bylo mieciutkie, bez marynowania jest teardawe. Jakbys miala jakies pytania- nie jest to tania inwestycja, to pisz, chetnie podpowiem wiecej o wadach w przciwienstwie do przedstawicieli:p

Dziękuję NatKa,
A koktaile w porządku?
A miksowanie orzechow,daktyli i łatwość „wyciągania”takiej gęściny z TM? email: natalial@tlen.pl
Pozdrawiam!

Z tego co wiem Pani Ania ma Thermomix.

Tak, tylko proszę je wcześniej moczyć ok. 15 minut we wrzątku.