Warzywny burger z jajkiem

Burger warzyny? Dlaczego nie 🙂 Z kaszą jaglana wszystko jest możliwe.

Kasza jaglana  jest łatwa do strawienia, dlatego jest idealna dla osób cierpiących na problemy z wątrobą, jelitami lub trzustką. Zawiera cynk, który jest ważnym elementem regeneracji organizmu. Zawiera również krzem – pierwiastek, który poprawia metabolizm i jest bardzo ważny dla sportowców. Ponadto kasza jaglana dostarcza nam żelaza, wapnia, sodu, selenu, potasu, miedzi, fosforu, witaminy E i grupy B. Jest również źródłem zdrowego białka.

Warzywny burger z jajkiem

Sposób przygotowania:

W osobnych garnkach ugotowałam kaszę jaglaną i marchewkę (można ją też przygotować na parze). Następnie połączyłam składniki z obu garnków i dodałam starty imbir, przyprawy oraz 1 jajko. Wszystko zmiksowałam i uformowałam kulki. Rozgrzałam piekarnik do 180⁰C, przełożyłam burgery do foremek na muffinki i piekłam ok. 25 minut. Pozostawiłam chwilę w piekarniku. Na patelni rozpuściłam tłuszcz i usmażyłam jajko sadzone ze szczyptą pieprzu, kiedy było gotowe przełożyłam na burgera.

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Absolutnie przepyszne, jednak robi się je bardzo długo… Na śniadanie przed zajęciami nie ma szans chyba że ktoś cierpi na bezsenność ?ale w dniu wolnym? Super ?