Małe co nieco! Pasta z marchewki, chipsy z buraka, przecier z dyni i jabłka

Nie lubię marnować jedzenia, dlatego blanszowaną marchewkę z obiadu zblendowałam z dodatkiem pestek słonecznika, szczypty pieprzu czarnego, szczypty chilli, odrobiny soli morskiej, kurkumy i oliwy z oliwek. I mam fajny dip!

Dodatkowo z dwóch buraków zrobiłam chipsyUWIELBIAM JE. Wystarczy pokroić je w talarki dodać przyprawy: soł morska, pieprz czarny, czosnek, cebula i piec ok 20/25 minut w 180 stopniach.

Żeby było mało… zrobiłam przecier dla maluchów i nie tylko :)Ugotowana dynia (gotowałam osobno w rondelku ok. 15 minut) z jabłkiem (w osobnym rondelku poddusiłam na wodzie), cynamonem i odrobina miodu i cytryny, wszystko zblendowałam.

Nie sądzicie, że gotowanie zimą też może być smaczne :)?

Jakie warzywa jeść zimą?Już Wam piszę: Buraki, warzywa strączkowe, brukselki, kapustę, marchew, jarmuż, ziemniaki, rzepę, seler, por, korzeń pietruszki, cebulę, czosnek, kiełki, dynia.

Warzywnej zimy Wam życzę 🙂

Komentarze 51 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu! mam problem z czipsami buraczanymi, otóż gdy wyjmuje je z piekarnika są idealne chrupkie prawdziwe czipsy, natomiast gdy biore je do lunchboxu do pracy i jem po południu są miękkie.. jakby mokre.. co robię nie tak?
probowalam nawet trzymac je troche dluzej w piekarniku, jest to swietna przegryzka a tu taki problem…

Pani Aniu napaliłam sie jak szczerbaty ja suchary na chipsy z buraków bo lubię to warzywo 🙂 ale mi nie wyszły te grubiej pokrojone były miękkie a te cieniutko spaliny sie. Co robię złe :)? Dzięki za info 🙂

Aniu, super blog. Zastanawiam się może zrobiłabyś cykl z gwiazdami, co jedzą i ćwiczą. Bardzo jestem ciekawa np Mariny i twojej koleżanki Ady, bo są śliczne 🙂 pozdrawiam

U mnie w tym tygodniu pasty z bakłażana i awokado. 🙂

Na weekend pewnie zrobię z marchewki, bo już czeka. Tylko kumin muszę kupić, bo znowu zapomniałam. 🙂

Pasty są pycha.

Pani Aniu ostatnio praktycznie codziennie jem otręby owsiane z mlekiem na śniadanie. Od kilku dni po zjedzeniu śniadania mam wzdęcia. W pracy tez pije kawe z mlekiem. Czy byc moze pije go za dużo? Nigdy nie miałam problemów z tolerancją mleka.Teraz jem lekkie zupy na śniadanie i pije kawe wg.Pani przepisu i zobaczymy czy to pomoże:)
Serdecznie pozdrawiam

A może te problemy wynikają ze złej tolerancji błonnika zawartego w otrębach?
Pozdrawiam

właśnie chyba jednak to o mleko chodzi, przez tydzień nie jadłam otrębów i nie piłam mleka. Wszystko było dobrze ale, od dwóch dni nie mogłam się powstrzymać i piłam kawą z mlekiem i znowu mam wzdęcia:( próbowałam już nawet kawy z mlekiem sojowym, ale niestety nie jestem wstanie go przełknąć…

Do pasty z marchwi dodałabym jeszcze trochę świeżego imbiru, to połączenie zawsze zwala z nóg!

PS. Aniu, mam pytanie (trochę z innej beczki, ale też odnośnie dipów-past). Uwielbiam hummus, zazwyczaj robię go sama albo próbuję w przeróżnych restauracjach w całej Polsce.
Jasną sprawą jest, że najlepiej zrobić go z samodzielnie ugotowanej ciecierzycy, ale zwykle idę na skróty i kupuję cieciorkę z puszki (wtedy to już naprawdę 5 minut roboty…). Wiadomo, że to bardzo zdrowa potrawa, ale czy przez puszki nie strzelam sobie w stopę…? :> W jakimś włoskim sklepie na Emilii Plater jest do kupienia wersja ze słoika. Co myślisz?

Pozdrawiam!

Żywność z puszki to nie najlepsze rozwiązanie ze względu na mozliwość obecności w niej np. aluminium.
Pozdrawiam

Pani Aniu dziękuję za życzenia warzywnej zimy. Pni Ania buduje nasze zdrowie Polaków jest mistrzynią w wielu dziedzinach ogromne brawa. Które owoce nie wychładzają organizmu, jakie produkty wychładzają organizm. Proszę w miarę możliwości o odpowiedz.

ja też pytanie odbiegające od postu …
Uwielbiam ćwiczyć Twój i Ady program z taśmami thera-band. Jednak trwa on zaledwie 14 minut, jakie później ćwiczenia mogę wykonać?
Pozdrawiam 😉

Na tych wszystkich kartonach nie pisze mleko tylko napój migdałowy i to mnie wprowadziło w błąd, ale skoro to o to chodzi to ok! Pozdrawiam

Droga Aniu,
wiem, że do tego postu to pytanie akurat nie pasuje ale zależy mi na odpowiedzi
Mogłabyś zrobić kiedyś post albo odpisać tutaj jak się przechowuje suszone owoce np goji, żurawiny, kiełki, rucolę? Jak przechowywać ser np. kozi kupiony w kawałku ?
Nie wiem czy lepiej suszoną żurawinę zamknąć w słoiku szczelnym czy w otwartym woreczku papierowym. Albo czy kiełki powinny być w plastikowym zamkniętym opakowaniu w lodówce czy mają mieć dopływ powietrza?

Pozdrawiam!

Cześć Aniu !

Wyglądałaś przepięknie na gali mistrzów sportu! Czy mogłabyś zdradzić jakiej marki jest Twoja kurtka motocyklowa? Szukam takiej od pół roku i nie mogę trafić na tak ładny model.

P.S. Wiem, że moje pytanie jest raczej obok tematyki bloga, ale liczę, że mi odpowiesz 🙂

Pozdrawiam gorąco!

super pomysły jak stworzyc zdrowe i smaczne cudeńka z “niczego”!
Mam pytanie, czy zupe krem, która ma w składzie ziemniaka można łączyć z węglowodanami (kaszami, chlebem zytnim)?

Wygląda smakowicie zabieram się za gotowanie…ale mam parę pytań:
1. Czy buraki ugotować, czy pokroić surowe i piec?
2. Ten przecier można spożywać sam, czy służy jako dodatek do innych potraw?

Przecier można potraktować jako przekąskę bądź dodatek np do naleśników itp.
Buraki surowe piekłam

OK. Dziękuje za odpowiedź, nie mam już żadnych wątpliwości, więc idę przyrządzić te smakołyki 🙂

Aniu mam do Ciebie pytanie z innej beczki, mianowicie ostatnio zauwazylam, ze wychodza mi siniaki po cwiczeniach, czy to normalne?

Pewnie objaw przemęczenia i słabych naczynek. Polecam włączyć do diety kasztany jadalne i kaszę gryczaną.
Pozdrawiam

Aniu m pytanie dot. mleka migdalowego! W sklepach ze zdrowa żywnością znalazłam napój migdalowy w kartonie lub mleko migdalowe w proszku firmy ecomil! Czy takiego mleka używasz?

Używam tego z kartonu.
Pozdrawiam

Twoje przepisy są swietne !! Ann , jestes swietna inspiracja 🙂

Aniu prosze odpisz mi i doradz co mam jesc gdy bezprzerwy wyskakuja mi afty uprzykrzaja mi zycie co robic

Polecam wykonać badanie na celiakie. Więcej informacji jakie badania znajdziesz na stronie stowarzyszenia osób chorych na celiakie. Niestety wielu lekarzy ma braki wiedzi w tej kwestii.

Co do aft to spróbuj wykluczyć calkowicie gluten z diety!

Miałam to samo,oczyscic organiżm,zmienic dietę.Jak sie jakas zrobi posmarowac propolisem na spirytusie własnej roboty.Wydaje mi się,ze zmiana diety pomaga najbardziej,wszystkie srodki do smarowania nie likwiduja przyczyny.

Aniu codziennie zaskakujesz nowymi pomysłami i motywujesz do zdrowego odżywiania 🙂
A ja chciałabym zapytać o olej kokosowy. Po przeczytaniu samych pozytywnych rzeczy na temat tego oleju, włączyłam go na stałe do swojej diety, jem codziennie 3 łyżeczki oleju oczywiście nierafinowanego i zauważyłam u siebie pozytywne skutki spożywania oleju kokosowego m.in. włosy przestały mi wypadać, paznokcie nie łamią się, cera znacznie się poprawiła. Ostatnio przypadkiem trafiłam na artykuł, o tym że olej kokosowy jest tłuszczem nasyconym więc jest szkodliwy, podobno te negatywne opinie wynikają z nierozróżniania kwasów nasyconych długołańcuchowych od kwasów tłuszczowych średnio – łańcuchowych a takim jest olej kokosowy, to jak to właściwie jest?

Proszę się nie przejmować, olej kokosowy jest bardzo zdrowy.
Pozdrawiam

Witam, kiedy wyniki drugiego konkursu zdjęć FriendsTraining? 🙂

Śledzę Pani instagrama i fb już od jakiegoś czasu. Do ćwiczeń jeszcze nie mogę się przekonać, ale właśnie zrobiłam pastę z marchewki i piekę chleb 🙂
Mogłaby Pani zdradzić skąd bierze przepisy na taki zdrowe dania? chętnie nauczyłabym się tak właśnie gotować tylko nie wiem gdzie szukać inspiracji…
pozdrawiam
Kasia

Często jest to moja inwencja twórcza 🙂
Pozdrawiam

ja tą pastę na pewno zrobię. U mnie w domu nie każdy lubi jeść marchew z zupy czy gulaszu, więc pasta wydaje się idealnym rozwiązaniem:) A że mam pestki dyni to je wykorzystam 🙂 Ten blog to fabryka inspiracji! 🙂

Jesteś Niesamowita! Codziennie zaczynam dzień od spotkania z Twoimi wpisami na blogu 🙂 Zawsze kochałam warzywa, ale teraz o dziwo! nawet mój mąż polubił 🙂 Bo jeśli Pani Ania powiedziała, że są zdrowe… 🙂 Oboje biegamy, więc tym łatwiej i przyjemniej jest nam rozsmakowywać się w Twoich propozycjach. DZIĘKUJEMY!!! Zwłaszcza za czystka…

Wygląda i brzmi smacznie 🙂
A ja właśnie piekę w piekarniku frytki z selera, marchewki i pietruszki 😉
Pozdrawiam

Swiezy przepis ! Dzieki Ania !!
Szacucenek dla Twojej wiedzy !!

Chipsy z buraka brzmią zachęcająco, spróbuję dziś zrobić. Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze nie kupowałam buraków 🙂

Bardzo przydatne informacje. Warto jeść lokalne warzywa sezonowe!!

Ja uwielbiam rzepę działa dobroczynnie na wątrobę.
Ann, mam pytanie odnośnie mleka ryżowego czy owsianego, na rynku przeważnie są dostępne napoje ryżowe, owsiane, ale czy to samo co mleko o którym często wspominasz?

Pysznie to wygląda! koniecznie muszę wypróbować chipsy z buraków i przecier:) Aniu cieszę się że jesteś, już od dawna czytam Twojego bloga i dzięki Tobie drastycznie zmieniłam swoją dietę przez co świetnie się czuję :)!! i widzę duże zmiany w wyglądzie, bardzo bardzo dziękuję! 🙂 mam 3 pytania – odnośnie warzyw, czy można jeść sałatę lodową i mix sałat zimą? I jeszcze chciałabym Cię zapytać o to z ilu łyżek łatków gryczanych/jaglanych robisz swoje śniadanko? 🙂 ostatnio widziałam też płatki owsiane bezglutenowe, myślisz że to dobry pomysł na śniadanie czy lepsze są gryczane/jaglane/amarantus? i już ostatnie 😉 – czy zdrowe jest mleko migdałowe słodzone syropem z agawy? pozdrawiam Cię ciepło! dobrze ze jesteś:).

zdrowo,kolorowo,pomysłowo 😉 rewelacja! hpba pozdrawiam :)))

Jakby do takich buraczków dodać trochę rukoli, koziego serka i balsamico, to wyszłoby niezłe carpaccio z buraka. 🙂

Wygląda smakowicie 😉 zabieram się za gotowanie…ale mam parę pytań:
1. Czy buraki ugotować, czy pokroić surowe i piec?
2. Ten przecier można spożywać sam, czy służy jako dodatek do innych potraw?

Fajny pomysł z tą marchewką i burakami;-) To są naprawdę dobre i na każdą kieszeń warzywa 😉

Witam,
gdzie kupujesz dynie? ja niestety nigdzie nie mogę kupić..