Młoda kapusta
Jest! Piękna i pachnąca!
Cenię właściwości wszelkich krzyżowych warzyw, ale młodą kapustę ciężko przebić, jeśli chodzi o smak. Pyszne są z niej surówki, świetny kapuśniak, a najlepsza jest ta duszona. Nawet konieczność szatkowania mnie nie przeraża, bo gdy ją kroję pachnie wyjątkowo, zupełnie inaczej niż jej późniejsze wersje.
Do duszenia wykorzystuję bulion. Może być ze słoika, zrobiony wcześniej przy okazji gotowania magicznego rosołu. Może być taki jak w poniższym przepisie. Ale zdarzyło mi się, że kupiłam kapustę, a warzyw korzeniowych i rosołu w spiżarni nie było i ugotowałam kapuchę po prostu w wodzie (sklepowych kostek rosołowych nie używam nigdy).
Można po kilku minutach gotowania dolać 1/3 szklanki czerwonego wina, ale wino musi mieć czas by odparować.
Ważne są przyprawy! Kminek nie tylko wydobywa smak kapusty, ale też znacząco ułatwia jej trawienie.
Taka kapustę niektórzy jadają z pieczonym mięsem, inni zagryzają ją pieczywem, Dla mnie jest samodzielnym daniem :).
Grzyby namoczyłam w miseczce. Warzywa oskrobałam, umyłam i ugotowałam w lekko osolonej wodzie z listkiem laurowym i zielem angielskim uzyskując 1 l bulionu. Warzywa pokroiłam i wykorzystałam jako dodatek „z patelni” do ugotowanej komosy na śniadanie w dniu następnym.
Na patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam drobno pokrojona cebulę. Kiedy się szkliła umyłam kapustę i obrałam tylko z uszkodzonych liści. Poszatkowałam. Obrałam i pokroiłam kwaśne jabłko i wymieszałam z kapustą. Grzyby pokroiłam. Do garnka przelałam zawartość patelni, dołożyłam kapustę z jabłkiem i grzyby z wodą, w której się moczyły. Dorzuciłam śliwki i kminek. Zalałam gorącym bulionem. Dosypałam lubczyku. Pod koniec gotowania (na małym ogniu) dorzuciłam majeranek.
Znów nie zdążyłam zrobić zdjęcia 😛
Komentarze 16 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Moim zdaniem młoda kapusta nie może obejść się bez solidnego pęczka świeżego koperku. Czasem dodaję jedną startą ( na grubych oczkach marchewkę ) i podduszoną na maśle klarowanym cebulę. Miłego dnia:)
Wypróbuje ten przepis dzisiaj do obiadu. Ciekawe to połączenie jabłka z kminkiem o grzybami.
Ja zawsze robiłam tak: masło, cebulka, kapusta, przyprawy, odrobina wody do podlania, na koniec świeży koperek. Do tego młody ziemniak. Pycha 😉
Torba w twoim sklepie za 369 ziko? To nawet adidas tak sie nie ceni
Aniu, na które danie można zjeść samodzielnie taką kapustę? Podwieczorek? 🙂
obiad będzie najlepszym wyborem 😉
Uwielbiam kapustę, ale nie wiedziałem o tym, że kminek wydobywa jej smak. Wypróbuję przepis w najbliższym czasie.
Aniu, przepis fajny, ale proszę zwracaj uwagę na literówki, ogonki – lepiej czyta się poprawnie napisany tekst 🙂 to się tyczy nie tylko tego artykułu, ale innych Twoich wpisów.
??????? Jakiś przykład z tego wpisu? Pozdrawiam!
Taka kapustę niektórzy jadają z pieczonym mięsem, inni zagryzają ją pieczywem, Dla mnie jest samodzielnym daniem :).
Buziaki poproszę o zdjęcia twoje???!
Super przepis Kochana 🙂 Ja uwielbiam kapustę ma wiele witamin 🙂
To musi być dobre. idę jutro na bazarek po kapustę;)
Najlepiej smakuje duszona z młodymi ziemniaczkami ze świeżo pokrojonym koperkiem! 🙂
Ania, jakie to musi być pyszne!!!
Najlepsza jest duszona z młodymi ziemniaczkami i posypana swieżo skrojonym koperkiem! 🙂
Aniu, mam nietypowe uczulenie na owoce i surowe warzywa (cechuje się wysypką) :((( Dodawaj jak najwiecej przepisów na gotowane, grillowane i pieczone posiłki, proszę – bo wszystkie twoje dotychczasowe potrawy są przepyszne! (te którymi mogę sie delektować)