Podwieczorek: naleśniki jaglane z domową nutellą lub musem malinowo -truskawkowym
Czy jest tu ktoś, kto nie ma czasem ochoty na naleśniki z nutellą? Chyba ze świeczką szukać:)
Postanowiłam cofnąć się do czasów dzieciństwa i sama takie wyczarować. Oczywiście w zdrowej odsłonie! 🙂
Mam dla Was dwie propozycje nutelli lub mus truskawkowo/malinowy – wybierzcie sami! 🙂
Nutella nr 1
Składniki
- 1 miękkie awokado
- 2 małe banany
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao (80%) lub karobu
- kropla cytryny
Wszystko zmiksowałam.
Nutella nr 2
Składniki:
- 8 daktyli
- 150 ml ryżowego mleka
- pół tabliczki czekolady gorzkiej lub 3 łyżki kakao
- sok z połowy cytryny
- szczypta chilli
Daktyle ugotowałam w mleku. Rozpuściłam czekoladę (zamiast czekolady można dodać kakao), wszystko wymieszałam.
MUS MALINOWO-TRUSKAWKOWY
Składniki:
- 120 ml jogurtu roślinnego
- 1 łyżka Lio Shake Malina
- 2 łyżki Lio Shake Truskawka
- opcjonalnie 1 łyżeczka cukru kokosowego
NALEŚNIKI Z KASZY JAGLANEJ
Składniki:
- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego (jeśli jest za gęste, dodaj wody – masa powinna być taka jak do typowych naleśników)
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej lub kokosowej
- 4 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 1 jajko
- szczypta soli himalajskiej
Naleśniki smażyłam na średnim ogniu pod przykryciem.
(Uwaga – jeden naleśnik robi się ok. 8 minut. Należy go dość długo przytrzymać na jednej stronie, dopiero potem przerzucić na drugą).
Pierwszy z pewnością może nie wyjść ;p ale warto czekać na kolejne :).
Proponuję je zjeść po treningu lub na podwieczorek.
Mniammmmm
Komentarze 51 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Dużo lepsze niż normalne naleśniki .. jak dla mnie bomba przypomniała mi się karpatka mojej mamy .. dosłownie ciasto przepyszne
Nutella daktylowa wyszła fantastyczna ?
Dzięki za ten przepis!
Aniu, czy można w tradycyjnym przepisie na naleśniki zwykłą mąkę zastąpić mąką kokosową? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Przepis wygląda fajnie, na pewno skorzystam ?
Ja na prawde nie rozumiem skąd taki hejt w komentarzach!! Chcialam zrobić wczoraj te naleśniki i czytając wczesnjej komentarze tak na prawde od razu skazałam je na porażkę… ale jako że nie daje nigdy za wygraną i wole sie przekonać sama zrobilam je!
I co?
Wyszły idealne! Nigdy wczesnjej nie wyszły mi tak pyszne naleśniki bez użycia maki pszennej! A smakują prawie jak normalne! bylam w bardzo pozytywnym szoku! A do tego wszystkie wyszły, nawet pierwszy 🙂 Zmienilam tylko dwie rzeczy- dodałam dwa jajka a nie jedno (bo zawsze dodaje dwa do naleśników i juz sie tak przyzwyczaiłam), no i zblendowalam wczesnjej kasze (co nie zostało wyjaśnione w przepisie). I tyle…
A do tego smażyłam je tylko po minutce jak normalne, a nie az 8 jak w przepisie i wyszły super i wysmażone idealnie.
Nie rozumiem dlaczego Wam nie wychodziły, mi na prawde wyszły przepyszne!
Aniu, dziekuje za przepis! Zagości w mojej kuchni na pewno na stałe! 🙂
I dodam jeszcze jedno- użyłam mleka ryżowego a nie kokosowego i mąki ziemniaczanej a nie kokosowej, żeby wyszły bardziej jak “normalne”, a nie na słodko 🙂
Ale sam przepis sie przez to nie zmienia…
jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził 😀
Aniu, a odnośnie oleju ryżowego i oliwy z oliwek…należy smażyć na ich rafinowanej czy nierafinowanej wersji, bo opinie na ten temat są podzielone… Pozdrawiam.
Kochana Aniu, czy olej kokosowy może być nierafinowany? I czy smażenie ogólnie na dobrych tłuszczach jest nieszkodliwe dla zdrowia?
Ekstra jedzonko na każdą porę i godzinę
Aniu, mój pomysł na nutelle, najprostszy 😉
Kilka daktyli, im świeższe tym lepiej i trochę mleka kokosowego. Samo to jest pyszne, a jak ktoś chce mieć smak czekolady to jeszcze troszkę kakao lub karobu 🙂
Wszystkie przepisy są bardzo dobre. Naleśniki jaglane to dobra alternatywa dla zwykłych naleśników. Czy te naleśniki jaglane smakują w podobny sposób jak zwykłe czy mają swój specyficzny smak?
Troszkę są inne, ale również dobre 🙂
Czy jest szansa na przepis na gofry? Byłabym ogromnie wdzięczna ?
Pani Aniu mam pytanie , jak długo można trzymać w lodówce nutellę 1 ?
W koncu dzis udalo mi sie je zrobic. Wyszly super! Nalesnik bardziej jak placek mi wyszedl, ale nutella awokadowo-bananowa super! Chlopakowi nawet najpierw nie powiedzialam z czego nutella, a gdy w koncu powiedzialam nie mogl uwierzyc! Dziekuje za przepis i pozdrawiam!
przepis tragedia, proporcje z kosmosu. zaden nie wyszedl. tylko udowodnilam sobie ze wcale sama tych przepisow nie wykonujesz
Pycha !!!!!!!!!!!!!!!
Pani Aniu, co należy zrobić z kaszą jaglaną?zmiksować ją?? czy chodzi o mleko kokosowe z puszki czy jakieś inne? i jeszcze jedno pytanko- olej kokosowy to rozumiem ze do smażenia a nie do ciasta na naleśniki??
Kaszę zmiksować, mleko kokosowe może być z puszki – proszę zwrócić uwagę na to żeby było bez dodatków. Pozdrawiam
Muszę dodać, że moja Babcia która nie jada kaszy jaglanej ponieważ jej nie smakuje zjadła naleśniki i wiedząc co tam jest powiedziała że nie odczuwa żadnej różnicy między nimi a naleśnikami z mąki pszennej i że są bardzo smaczne. Pozdrawiam 😉
Znakomite! Z krem numer 1 zdecydowanie lepszy niż sklepowa nutella 🙂 Nie dałam tylko banana. Dzięki Aniu, miło że można zjeść coś słodkiego bez wyrzutów sumienia 😉
Aniu piszesz często o mleku kokosowym. Czy masz na myśli napój np ryżowo kokosowy czy zwykłe mleko kokosowe w puszce?
Mi udało się znaleźć mleko kokosowe (w kartonie, nie mleczko kokosowe w puszce) które jest mlekiem a nie napojem i nie zawiera tego calego syfu co wiekszosc napojow udawajacych zdrowe mleko roslinne. Jest to mleko firmy Eco mil, dostepne w delikatesach (ja zamawiam w internetowych) piotra i pawła i w simply. Maja też mleko migdałowe i w niemczech w sklepie ze zdrowa zywnoscia widziałam z konopii.
Jest tych mlek tej firmy wiele rodzajów, wiec tez zwroccie uwage – ja kupuje to w białych opakowaniach.
Mam nadzieje ze pomogłam:-)
Proszę o radę odnośnie smażenia naleśników, kolejny przepis na bazie mąk bezglutenowych niestety rozlatują się, skuteczność smażenia 15%, trochę mało.
uwielbiam <3
super przepis! <3
Aniu, naleśniczki pyszne już pierwsza sztuka wyszła, ale nutella z daktyli cudo. Rozpływam się nad nią 🙂
Pozdrawiam 🙂
Nie ma możliwości zeby te naleśniki wyszly z takich proporcji. Ja dalam 4 jajka i musiałam zrobić male placuszki bo naleśników nie dali sie przewrocic na druga stronę – rozpadaly sie na kawałki! Byly smakowite jednak przepu jest zly!
Można wiedzieć jak długo można przechowywać nutellę nr 1 ?
na to wyglada, ze publikujecie tylko pozytywy.
a gdzie moj pierwszy wpis-
Naleśniki są kosmiczne…coś cudownego….mniammm
Katastrofa!!!! Po godzinie zrobilam 2 nalesniki ale strasznie rozpadajace sie !!! Cierpliwosc sie skonczyla! Reszta idzie do kosza 🙁
Jeśli robicie z mąki kokosowej to dajcie jej odstać. Po zmiksowaniu zostawcie ciasto na 15 a najlepiej na 30 minut. To pomaga 😉
….. drugi wlsanie tez wyladowal w koszu 🙁 trace powoli cierpliwosc :/ A tak uwielbiam nalesniki … tak sie ucieszylam na ten przepis 🙁 Pani Aniu a moze jakis inny przepis na nalesniki ? Bylabym wdzieczna 🙂
Naleśniki dość trudne w smażeniu- pierwszy faktycznie umiera całkowicie, pieką się długo i bardzo mocno parują.
Mnie wyszło 6 niedużych sztuk (piekłam na dwie patelnie, wiec dwa pierwsze wywalone).
Krem nr 1 jest pyszny. Gładki, aksamitny i mocno czekoladowy. Moim zdaniem nadaje się również do ciast. Kremu z podanego przepisu wychodzi sporo- na 6 sztuk naleśników w środku i z zewnątrz (plus oblizana łyżka przy każdym nakładniu kremu :D). Bardzo smaczny przepis!
Aniu, Twoje pomysły na tradycyjne dania są wspaniałe! Sama eksperymentuję w kuchni i szukam nowych pomysłów i inspiracji. Ale takiego pomysłu na domową nutellę jeszcze nie spotkałam! Bardzo Ci dziękuję! Kiedy kolejna książka ze zbiorem tych wszystkich wspaniałych przepisów? Myślę, że nie tylko ja jedna chciałaby mieć je wszystkie w jednym miejscu 🙂 Pozdrawiam!
Naleśniki pierwsza klasa! Pychaaaa 😀
ta kasza to tak w całości czy zmiksować malakserem na gładko?
ciekawy przepis na naleśniki 🙂 można prosić o info dotyczące kaloryczności? będę wdzięczna 🙂
Przepyszne naleśniki! Robiłam z Nutellą numer 2 .Dziękuję za przepis 🙂
Nutella nr 2 jest pyszna ! I mam nadzieję, że mój syn podzieli to zdanie ze mną !! :-))
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe trzeba po prostu zmiksować razem? I czy do smażenia wystarczy ten tłuszcz dodany do ciasta czy lepiej jeszcze dodać na patelnię?
A z czym jeszcze proponuje ta butelkę zjeść? Może jakiś pomysł na lanczbox?
Z czym proponujesz ta nutelle zjeść może jakiś lunczbox?
Nutella nr 1 zrobiona tylko muszę następnym razem dać mniej banana bo dziecko go czuło i nie chciało bardzo jeść
Witam, Pani Aniu czy mogłaby Pani napisać jak zrobić konfiturę różaną lub gdzie ją kupić?
Nie mam przepisu.
Przepis prezentuje się wspaniale <3 I aż mi ślinka cieknie.
Mój deser dzisiaj to domowej robty mus jabłkowy : przetarte jabłuszka, cynamon, kardamon i na dosłodzenie miodek <3
Dzień dobry,
Pani Aniu super by było, gdyby było podane na ile porcji jest dany przepis, np. z tych proporcji wyjdzie ok.5-6 naleśników ułatwiłoby to sprawę 🙂
Dziękuję i proszę o ty pomyśleć 🙂