Naleśniki z domowym dżemem
Najczęściej wśród słodkich śniadań królują u mnie owsianki lub jaglanki. Gdy uda mi się wygospodarować rankiem kilka minut więcej (a wierzcie, wiem doskonale, że nie jest to łatwe!), lubię przygotować naleśniki z domowym dżemem owocowym 🙂 Pamiętajcie, że jeśli chcecie zaoszczędzić trochę czasu, zawsze możecie wykorzystać gotowe dżemy, ale koniecznie z dobrym składem! Najlepiej, jeśli nie będą zawierały dodatku cukru. Takie dżemy znajdziecie między innymi TUTAJ.
Sposób przygotowania:
Owoce poddusiłam na wodzie z dodatkiem cukru kokosowego, aż puściły sok. Dusiłam całość do momentu, aż dżem lekko zgęstniał.
Jajka zmiksowałam z mąką, napojem roślinnym i odrobiną soli. Usmażyłam naleśniki na rozgrzanym maśle, posmarowałam domowym dżemem i złożyłam w trójkąty. Udekorowałam danie świeżymi truskawkami 🙂
Komentarze 5 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Mniam! Uwielbiam naleśniki, a te z domowym dżemem brzmią naprawdę apetycznie. Muszę koniecznie spróbować tego przepisu w najbliższy weekend!
Naleśniki bez jajka? :O nigdy nie opuszczałam tego składnika 😀
Apetycznie to wygląda. Ponoć naleśniki mają pozytywny wpływ na zdrowie. Pozdrawiam ?
Naleśniki na mące kokosowej mi nie wychodzą, nie da się ich podnieść z patelni. Ciasto gęste żle się rozprowadza na patelni, a rzadkie się nie zbija i nie tworzą się placki.
U mnie dokładnie to samo…