Owsianka waniliowa z marchewką. Pychota!

Dziś polecam Wam na śniadanie owsiankę waniliową z marchewką. Do przepisu dodałam też orzechy, nasiona chia, cynamon i miód. Takie dodatki nie tylko wzbogaciły smak potrawy, ale także poprawiły jej wartość odżywczą. Zarówno nasiona chia jak i orzechy są przecież dobrym źródłem kwasów omega-3. Ponadto oba produkty dostarczają nam także białka, błonnika, szeregu witamin i składników mineralnych. Z kolei cynamon i miód działają przeciwbakteryjnie a także są dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Dzięki nim owsianka nie tylko pysznie smakuje, ale także rozgrzewa i stymuluje nasz organizm do walki z infekcją czy przeziębieniem. Jest więc idealnym rozwiązaniem na mroźne zimowe poranki.

 

Sposób przygotowania:

Owsiankę namoczyłam na noc w mleku roślinnym. Rano dodałam wody i gotowałam na średnim ogniu. Następnie obrałam i starłam na tarce marchew. Dodałam pokrojone daktyle, nasiona chia, przyprawy i 3/4 startej marchewki. Wszystko gotowałam. Na koniec wrzuciłam pokruszone orzechy, dodałam miód i pozostałą część startej marchwi.

 

Komentarze 6 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Przepyszna 🙂 Chciałam zapytać, czy jest to przepis na jedną porcję? Pozdrawiam, Agnieszka

Aniu czy podpowiesz zamiennik bezglutenowy dla płatków owsianych?

Owies jest bezglutenowy. Tylko trzeba znaleźć certyfikowane płatki, które nie są zanieczyszczone w procesie produkcji. Np. firma provena takie produkuje.