Owsianka waniliowa z marchewką. Pychota!
Dziś polecam Wam na śniadanie owsiankę waniliową z marchewką. Do przepisu dodałam też orzechy, nasiona chia, cynamon i miód. Takie dodatki nie tylko wzbogaciły smak potrawy, ale także poprawiły jej wartość odżywczą. Zarówno nasiona chia jak i orzechy są przecież dobrym źródłem kwasów omega-3. Ponadto oba produkty dostarczają nam także białka, błonnika, szeregu witamin i składników mineralnych. Z kolei cynamon i miód działają przeciwbakteryjnie a także są dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Dzięki nim owsianka nie tylko pysznie smakuje, ale także rozgrzewa i stymuluje nasz organizm do walki z infekcją czy przeziębieniem. Jest więc idealnym rozwiązaniem na mroźne zimowe poranki.
Sposób przygotowania:
Owsiankę namoczyłam na noc w mleku roślinnym. Rano dodałam wody i gotowałam na średnim ogniu. Następnie obrałam i starłam na tarce marchew. Dodałam pokrojone daktyle, nasiona chia, przyprawy i 3/4 startej marchewki. Wszystko gotowałam. Na koniec wrzuciłam pokruszone orzechy, dodałam miód i pozostałą część startej marchwi.
Komentarze 6 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Przepyszna 🙂 Chciałam zapytać, czy jest to przepis na jedną porcję? Pozdrawiam, Agnieszka
Pyszna i bardzo sycąca ?
Faktycznie PYCHOTA !!
Aniu czy podpowiesz zamiennik bezglutenowy dla płatków owsianych?
Owies jest bezglutenowy. Tylko trzeba znaleźć certyfikowane płatki, które nie są zanieczyszczone w procesie produkcji. Np. firma provena takie produkuje.
Aniu bedzie oboz wiosenny?