Chipsy z jarmużu
Szukacie zdrowej przekąski, która zastąpi klasyczne chipsy czy popcorn? A może niebanalnego dodatku do zupy? Mam dla Was pomysł na coś, co sprawdzi się w obu tych sytuacjach. Chipsy z jarmużu!
To nie tylko szybka i smaczna przekąska, ale przede wszystkim — zdrowa alternatywa dla popularnych, wysokoprzetworzonych produktów. Sezon jesienno-zimowy nie rozpieszcza nas pod kątem warzyw sezonowych. Tym bardziej warto sięgnąć teraz po jarmuż, który obfituje w składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, cynk czy fosfor. Dzięki zawartości beta-karotenu wpływa pozytywnie na kondycję skóry, a naszemu dobremu samopoczuciu przysłużą się także zawarte w nim witaminy z grupy B i witamina C. Próbowaliście już?
Sposób przygotowania:
Jarmuż podzieliłam na mniejsze części i przyprawiłam. Ułożone na blaszce liście skropiłam oliwą z oliwek i piekłam w 200°C przez około 10 minut. Chrupiąco pyszne!
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…