Chipsy z jarmużu

Szukacie zdrowej przekąski, która zastąpi klasyczne chipsy czy popcorn? A może niebanalnego dodatku do zupy? Mam dla Was pomysł na coś, co sprawdzi się w obu tych sytuacjach. Chipsy z jarmużu!

To nie tylko szybka i smaczna przekąska, ale przede wszystkim — zdrowa alternatywa dla popularnych, wysokoprzetworzonych produktów. Sezon jesienno-zimowy nie rozpieszcza nas pod kątem warzyw sezonowych. Tym bardziej warto sięgnąć teraz po jarmuż, który obfituje w  składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, cynk czy fosfor. Dzięki zawartości beta-karotenu wpływa pozytywnie na kondycję skóry,  a naszemu dobremu samopoczuciu przysłużą się także zawarte w nim witaminy z grupy B i witamina C. Próbowaliście już?

 

Sposób przygotowania: 

Jarmuż podzieliłam na mniejsze części i przyprawiłam. Ułożone na blaszce liście skropiłam oliwą z oliwek i piekłam w 200°C przez około 10 minut. Chrupiąco pyszne!

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany