Pasta z bobu! Musisz spróbować
Jest!
Na warzywnych straganach pojawił się długo wyczekiwany bób. Ma tak charakterystyczny smak, że ludzie dzielą się na tych, co go kochają i tych co go nie znoszą. Bób to samo zdrowie. Jest źródłem wartościowego białka, węglowodanów i zdrowego tłuszczu. Zawiera witaminę C, prowitaminę A i witaminy z grupy B, poza tym fosfor, żelazo i magnez. Warto jeść go z łupinkami, bo jest w nich sporo składników odżywczych, no i oczywiście błonnik.
Bób dobrze się komponuje ze wszystkimi zielonymi warzywami i ziołami. Lekko podgotowany jest wspaniałą przekąska np. podczas meczu :), można z niego przyrządzać zupy, nadaje się do sałatek.
Pasta z bobu
Sposób przygotowania:
Bób gotowałam w osolonej wodzie, aż zmiękł. Przelałam go zimną wodą i obrałam ze skórki. Ostudzony bób zblednowałam z pastą tahini (pozostawiłam kilka ziaren bobu do posypania na koniec), czosnkiem, sokiem z limonki, solą oraz chilli i kurkumą. Chilli trzeba drobno pokroić i użyć według uznania, ja dodałam do pasty ok. 1/2 . Do zblendowanej masy wlałam pół szklanki wody, by pasta miała lekką konsystencję. Znów zmiksowałam.
Polałam oliwą/ olejem kokosowym, posypałam listkami mięty, chilli oraz resztą ziaren bobu.
Komentarze 35 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Co za pyszne odkrycie:) Dziękuję Aniu! Kiedyś sam zapach bobu mnie odrzucał, natomiast od dziś coś czuję że ta pasta (i bób) będzie pojawiać się regularnie
Czy można pominąć w przepisie pastę tahini?
Pastę zrobiłam dzisiaj i jestem zaskoczona… Oczywiście pozytywnie! ? Wprawdzie bób jadłam po raz pierwszy, ale mi bardzo posmakował… Na pewno nie będzie to ostatni raz! ☺️
Dzisiaj wypróbuję jako przekąska do meczu z chrupiącą marchewką i kalarepką 🙂
Skorzystalem z przepisu zeby rozmieścić żonę . Mówi ze wyszło pyszne . Dorzucilem do tego pieczone ziemniaki. Szkoda ze nie można wrzucić fotki bo uwiecznienia swoje dzieło 😉
Jutro musze wypróbować jakiś inny przepis .
Zrobiłam z połowy składników bo nie wiedziałam czy mi zasmakuje. Dziewczyny róbcie nawet z podwójnych składników!!! Aniu jest przepyszna 😉
Pani Aniu, z czym poleca Pani jeść tę pastę z bobu? Przepis zamierzam niedługo wypróbować. Mam nadzieję, że będzie pyszna, szczególnie, że bób uwielbiam! 🙂
Aniu oglądając Ciebie zmotywowałam się do ćwiczeń, teraz czytając przepisy do gotowania. Dzięki, dajesz naprawdę pozytywnego kopa! Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów 🙂
Hummus z bobu <3 genialne!!! Jutro robię 😀
Uwielbiam!!! Odkąd się pojawił zajadam się nim na zmianę z fasolka szparagowa 🙂 w okresie kiedy się pojawiają inne rzeczy mogą dla mnie nie istnieć :))
Witam, uwielbiam bób oraz wszelakie warzywa strączkowe na pewno przetestuję przepis jednak obecnie jestem mamą karmiącą piersią wiec bób nie jest wskazany w mojej diecie.
Aniu, jesli mam nietolerancję strączków, to czy bob tez powinnam odstawić? pozdrawiam
Niestety tak ;(
Extra! Dzieki za prosty przepis! Naprawde sama to wymyślasz???
Oczywiście :))
Jestem pod wrazeniem! Przepisy sa wspaniale! Dzieki ze dzielisz sie nimi!
Aniu a czy pełnoziarnisty chleb tez można ta pasta posmarować ???
tak 😉
Super napewno spróbuje dziękuje za odpowiedz pozdrawiam ?
Aniu czym byś zastąpiła pastę tahini? Nie kupie jej dziś na szybko a szalenie kocham bob i najchętniej juz bym jadła Twoją pastę❤️ Z góry dzięki za odpowiedz ??
zmiksuj sezam 😉
A ile wówczas tego sezamu użyć?
Co za cudo ? ? ?
Aniu czym zastąpić pasta tahini??????
Można zmiksować sezam z oliwą 😉
Dziewczyno
Super nie tylko przepis ale Ty rowniez
Jednym słowem zarąbiste <3 🙂
Niesamowity przepis! Podoba mi się Pani podejście do zdrowego żywienia, jak niegdyś p.Gumowska 🙂
Genialna ? takiej nie jadłam a bób kocham nad życie ? ostatnio jadłam go właśnie jako przekąskę na mecz Polska – Ukraina ?
Na śniadanie, obiad czy kolację to? 🙂
kto jak lubi 😉
Wspaniały przepis pani Aniu! ? A mam pytanie, czy udałoby się odczytać moją wiadomość na Messenger? Pozdrawiam ?
Bób od wczoraj jest w mojej kuchni teraz czas wykorzystać go do pasty!! 🙂
Jest przepyszna, w sezonie robie bardzo podobną, dla koneserów bobu polecam sałatkę z bobu, fety, oliwy, ponidorków koktajlowych, kolorowych papryk i posiekanej mięty, pyyycha
No to działamy! Jeszcze w tym tygodniu zaskoczę mamę,która uwielbia bób w tradycyjnej postaci tj, ugotowany po prostu 😉