Pieczone warzywa.

Korzystajmy z lata, jedzmy świeże owoce i młode warzywa – zawierają dużo więcej potrzebnych nam do życia witamin i minerałów niż te ze szklarni, te przechowywane długo lub przetworzone. Dają nam energię słońca i ziemi! Proponuję pieczone warzywa podane z dipem – doskonałe na kolację lub babskie pogaduchy.

Warzywa

Wszystkie warzywa obieramy oraz kroimy według upodobania. Młoda marchew może zostać upieczona w całości. Wykładamy wszystko na papier do pieczenia, skrapiamy lekko oliwą z oliwek i doprawiamy. Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 30 minut .

Dip z buraka i tahin – składniki:

Wszystko zmiksowałam blenderem.

Komentarze 7 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Świetny przepis! 🙂 mam pytanie – dla ilu osob zalecana jest taka porcja na kolację?

Aniu, a co z obróbką termiczną oliwy z oliwek? Czy nie powinno się unikać jej podgrzewania? Pozdrawiam, Ola.

Aniu, czy burak do dipu powinien byc wcześniej ugotowany? Będę wdzięczna za odpowiedz 🙂