Pieczone warzywa.
Korzystajmy z lata, jedzmy świeże owoce i młode warzywa – zawierają dużo więcej potrzebnych nam do życia witamin i minerałów niż te ze szklarni, te przechowywane długo lub przetworzone. Dają nam energię słońca i ziemi! Proponuję pieczone warzywa podane z dipem – doskonałe na kolację lub babskie pogaduchy.
Warzywa
Wszystkie warzywa obieramy oraz kroimy według upodobania. Młoda marchew może zostać upieczona w całości. Wykładamy wszystko na papier do pieczenia, skrapiamy lekko oliwą z oliwek i doprawiamy. Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 30 minut .
Dip z buraka i tahin – składniki:
Wszystko zmiksowałam blenderem.
Komentarze 7 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Co to jest tahin?
pasta sezamowa
Świetny przepis! 🙂 mam pytanie – dla ilu osob zalecana jest taka porcja na kolację?
Aniu, a co z obróbką termiczną oliwy z oliwek? Czy nie powinno się unikać jej podgrzewania? Pozdrawiam, Ola.
Aniu, czy burak do dipu powinien byc wcześniej ugotowany? Będę wdzięczna za odpowiedz 🙂
Dobre pytanie!
Świetny przepis uwielbiam młode warzywa.