Świąteczny chleb bananowy z przyprawami korzennymi

Co roku dodaje do świątecznego menu nowości. Lubię eksperymentować i zaskakiwać moich gości nowymi smakami.

Składniki (ok. 8 porcji):
  • 4 dojrzałe banany
  • 4 organiczne jajka
  • 60 g mąki kokosowej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka przypraw korzennych: imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki syropu klonowego lub innego płynnego słodu

dsc_0330

Na moim stole pojawiają się tradycyjne potrawy, w zdrowych odsłonach, ale często też dodaję „coś” innowacyjnego 🙂 Tym razem chleb bananowy w świątecznej odsłonie, czyli z korzennymi przyprawami, które jako pierwsze przychodzą mi na myśl kiedy analizuję zimowe smaki. Nadają one potrawom niepowtarzalnego aromatu i smaku.

Jakie przyprawy zaliczamy do tej grupy?

goździki, cynamon, kardamon, wanilia, kurkuma, szafran, gałka muszkatołowa

Świąteczny bananowy chleb z przyprawami korzennymi 

Jeśli lubisz możesz opcjonalnie dodać orzechy. Z pewnością będą pasowały orzechy laskowe i włoskie:)

Przygotowanie:

Obierz banany, połówkę pozostaw do dekoracji, a resztę rozgnieć widelcem.

Wymieszaj suche składniki i dodaj do nich banany, jajka, olej kokosowy i syrop klonowy. Wymieszaj całość, a następnie przelej ciasto do brytfanki, wyłożonej papierem do pieczenia. Połóż na wierzch pokrojoną połówkę banana i posyp delikatnie cynamonem i wanilią.

Piecz około godziny w 180 stopniach. W międzyczasie sprawdzaj ciasto drewnianym patyczkiem czy jest w gotowe (jeśli przykleja się do patyka to znaczy ze jest jeszcze za wilgotne) .

Poczekać aż wystygnie. Następnie możesz posmarować je domową nutellą:)

Komentarze 47 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zrobiłam dziś z mąką ryżowa (75g) i mogę polecić jako zamiennik. Ciasto wyszlo rzadkie ale w niczym to nie przeszkodziło. Piekłam jako muffiny ok. 20-30 min (góra i dół)
Dla piecioosobowej rodziny warto podwoić ilość składników 😉

Chlebek Superrrrr.. zrobiłam bardziej na słodko z cukrem kokosowym i mieszanką zmielonych orzechów i jest megaaa piekę już 3 raz:)))pozdrawiamm

dlaczego mi to ciasto wyszło suche i rozwarstwione jak kruszonka do posypanie? nie jest za mało płynnych rzeczy w tym przepisie? proszę uprzejmie o odpowiedz 🙂

Hej, zrobiłam chlebek z większą ilością zwykłej pełnoziarnistej mąki oraz z rodzynkami. Wyszedł przepyszny! Niestety nie skończyło się na 1 kawałku 😉 Ciasto przypomina trochę piernik, ale jak dla mnie jest zdecydowanie lżejsze i bardziej puszyste 🙂
Dzięki Aniu za przepis ;* I Wesołych Świąt!

Ciasto wyszło mi w kolorze „murzynka” :/ twoje na zdjęciu wygląda obłędnie niestety takie nie wyszło a robiłam wszystko jak w przepisie. Jedynie pominęłam wanilie bo nie miałam.

Chlebek wszystkim smakował, nawet mojemu 11-miesięcznemu maluchowi????

na pewno tak mało mąki? Każdy tego typu przepis ma mąki 3 – 4 razy tyle….

Genialny przepis, chlebek wspaniały, wilgotny, delikatny i pachnący z domową konfiturą „niebo w gębie” 🙂 Jestem milo zaskoczona, pierwsza próba i od razu udana 🙂 Polecam spróbować każdemu 🙂

Np. masłem klarowanym.

Pyszny, zdrowy i tak cuuudownie pachnący! Znika w mgnieniu oka;) uwielbiam mąkę kokosową!

Należy zrobić z 3,5 bananów ? A połową z 1 ozdobić górę ?

Właśnie uciekłam drugi raz na prośbę mojej 8-letniej córki. Wszystkie składniki wg przepisu. Jest rewelacyny. PYCHA!

Właśnie uciekam drugi raz na prośbę mojej 8-letniej córki. Wszystkie składniki wg przepisu. Jest rewelacyny. PYCHA!

Zrobiłam wszystko według przepisu i piekłam ponad godzinę, a mimo to chlebek nadal jest w środku klejący i rzadki. Ciągle zastanawia mnie ta mała ilość mąki, bo ciasto już surowe było dość wodniste. Na pewno 60g?

No wlasnie,co to jest 60gr..poza tym nie kazdy ma w domu wage czy moglabys podac w szklankach?bylabym zobowiazana????

Witam Aniu czy mogla bys napisac jaka jest kalorycznosc tego chlebka i tarty z jablkami z gory dziekuje

Właśnie zrobiłam chleb z przepisu z ksiazki Żyj zdrowo – jest to najgenialniejszy przepis na chleb jaki kiedykolwiek mialam. Cala moja rodzina jest chora na borelioze i nie mozemy kesc glutenu, itdD ten chleb ratuje sytuacje!!!

3 łyżki płynnego czy stałego oleju? Bo to duża różnica objętościowa

Aniu, czym zastąpić jajka w twoich wypiekach? Wyszła mi nietolerancja ????

jajka można zastąpić siemieniem lnianym 🙂

Aniu, czym zastąpić jajka w twoich wypiekach? Wyszła mi nietolerancja ????

Nasionami chia lub siemieniem lnianym. Pisałam o tym kilka razy 😉 Pozdrawiam

Czy mąkę kokosową można zastąpić inną? Jeśli tak, to jaką? Dziękuję!

Proszę próbować 🙂

ja zastąpiłam owsianą i wyszło pysznie; w smaku przypomina mi piernik <3

Ja zastąpiłam kukurydzianą na pół z jaglaną, dodałam tylko kilka łyżek więcej, ponieważ już surowe ciasto wydawało mi się za rzadkie. Wyszedł pyszny, pulchny – fantastyczny.

Jaka mąka najlepiej się sprawdzi zamiast mąki kokosowej? Pozdrawiam 🙂

Super Aniu, wygląda strasznie smacznie, ja cały grudzień przed świetami eksperymentuje i kosztuje zdrowych korzennych łakoci… Niby nie Święta ale może na jutro bym zrobiła. Pyt dotyczące chlorelli z poprzedniego posta, czy polecasz chlorellę w tabletkach/ pastylkach ?

Aniu czy maka Jaglana się na da ? Ostatnie twoje ciasto bananowe z nia wyszlo rewelacyjne !!!

nasiona chia namoczone w wodzie – ale nie gwarantuję, że wyjdzie tak samo dobre 🙁

Aniu prosze poleć jakiś dobry ekstrakt waniliowy i gdzie go kupic dziękuje

Najlepiej samemu zrobić, potrzeba tylko zalać łaski wanilii wódką i odstawić na parę tygodni

Super! Od jakiegoś czasu ćwiczeń i diety zastanawiam się jak jeść i się nie przejść w święta, a zdrowie potrawy zawsze to ułatwiają:)