Placki marchewkowe z dżemem, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek
Często prosicie mnie o przepisy bez jajek, dziś więc mam dla Was właśnie taki przepis – oczywiście bez glutenu i laktozy również :).
Nie jest łatwo usmażyć placuszki bez jajek, ale nie ma rzeczy niemożliwych 🙂 Dziś jako zamiennik jaj proponuję zmielone siemię lniane. Jeżeli zachowacie odpowiednią proporcję (1 jajko = 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 1/3 szklanki gorącej wody), placuszki na pewno wyjdą i będą smakowały wspaniale.
Sposób przygotowania:
Marchewkę starłam na dużych oczkach, dodałam zmielone siemię lniane i zalałam ciepłą wodą. Mieszałam, aż do uzyskania masy o konsystencji żelu i dodałam resztę składników. Masę wymieszałam i nakładałam łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Placuszki podawała z domowym dżemem o smaku wiśniowym.
Komentarze 8 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
a jak to się ma do poddawania siemienia lnianego na działanie wysokiej temperatury ? Na oleju lnianym nie można smażyć a siemię lniane w plackach smażonych może być?
Jaka jest kaloryka plackow?
Wygląda bardzo przeapetycznie!
Foods by Ann – nareszcie produkty pojawiły się w moim Lidlu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)))))))))))))))))))))))))))
hurrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)))))))))))))))))))))))))))
Niestety praktycznie wszystko zostało wyprzedane :)))))))) Ale będę polować !!!!!!:)))))))
Serdeczności i wspaniałego dnia!!!!!:))))):):)
Aniu ile szt placuszków wychodzi z przepisu?
Około 6-8 sztuk. Ann
Hey Aniu ? A czy wiadomo kiedy będzie książka? Na nią najbardziej czekam ???????❤❤ Pozdrawiam miłego dnia ???
Książka będzie jeszcze w tym roku 🙂 Pozdrawiam, Ann