Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Kto z Was nie lubi placków ziemniaczanych? Co jednak zrobić, aby danie to nie kojarzyło nam się z ciężkim, ociekającym tłuszczem i na pewno niezdrowym posiłkiem? Ja do przygotowania moich placków ziemniaczanych wykorzystałam mąki bezglutenowe a zamiast dodatku zwykłej śmietany użyłam śmietanę roślinną. Ponadto do placków dodałam także Szpinak Lio Shake. Mmm… pycha!

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrałam i starłam na tarce wraz z cebulą, czosnek drobno pokroiłam. Wszystkie składniki wymieszałam dodając Lio Shake (opcjonalnie można też użyć 150 g świeżego szpinaku baby). Placki smażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron. Na wierzch polałam śmietanką roślinną (można użyć także jogurtu roślinnego).

 

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Witam serdecznie ? Ja do placków czasami dodaję cukinię ( najlepsza z własnych upraw?). A czy talerzyk, na którym są placki, to taki trochę babciny talerzyk? Jest cudny, od razu człowiek kojarzy to danie z dzieciństwem ❤ tylko w zdrowszej wersji ?

To ja już nie wiem… ziemniaki są zdrowe czy nie? ?

Czy można upiec placki zamiast smażyć ?

Ziemniaki są bardzo zdrowe! Wiadomo najlepiej bez tłuszczu. Ale czy ktoś sie każe od razu objadać smażonymi plackami?!! Przecież raz na jakiś czas jak zjesz takie danie to nie zachorujesz i nie przytyjesz !! ??‍♀️
Proponuje więcej wyobraźni i rozsądku przy pisaniu pytań i komentarzy.
Dzisiaj zrobiłam placki na obiad, wyszły idealnie. Użyłam mąki pszennej i ziemniaczanej, bo akurat taką miałam ? pozdrawiam

Dzień dobry pani Aniu. Swietna alternatywa dla tłustych placków. Wszystkie zamienniki są niesamowite. I do tego zdrowe. Tylko spróbować je zrobić. Będą pewnie niesamowicie smaczne. Pozdrawiam.?