Placuszki jabłkowo-marchewkowe
Ochota na coś słodkiego to dla wielu osób pretekst do sięgnięcia po gotowe słodycze ze sklepowej półki. Zamiast tego zachęcam Was do wypróbowywania przepisów na domowe wypieki i słodkości, które okazują się być równie smaczne. Dzisiaj coś dla małych i dużych – czyli słodkie placuszki bez cukru, z dodatkiem cynamonu i wanilii 🙂 Pamiętajcie, aby wybrać mocno dojrzały owoc. Naturalne cukry w nim zawarte nadadzą placuszkom słodki smak. To bardzo uniwersalny przepis, bo sprawdzi się zarówno jako przekąska, śniadanie, jak i posiłek do lunchbox’a 🙂
Sposób przygotowania:
Na tarce starłam obraną marchew oraz jabłko, dodałam pozostałe składniki i uformowałam placuszki. Można je wykonać w 2 wersjach:
1) piec w 180°C przez około 25 minut;
2) smażyć na patelni pod przykryciem na średnim ogniu przez około 4 minuty na każdej ze stron.
I gotowe! 🙂
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Pierwszy sposób jest dużo zdrowszy. Drugi jest trochę niezdrowy. Wszystko pieczone na patelni jest niezdrowe. Chyba, że owa czynność jest wykonywana na wodzie.
Prosty a jednocześnie świetny przepis. Dzisiaj zrobię dla rodzinki na kolację ?☺️
Pozdrowienia