Placuszki

Placuszki jabłkowo-marchewkowe

Ochota na coś słodkiego to dla wielu osób pretekst do sięgnięcia po gotowe słodycze ze sklepowej półki. Zamiast tego zachęcam Was do wypróbowywania przepisów na domowe wypieki i słodkości, które okazują się być równie smaczne. Dzisiaj coś dla małych i dużych – czyli słodkie placuszki bez cukru, z dodatkiem cynamonu i wanilii 🙂 Pamiętajcie, aby wybrać mocno dojrzały owoc. Naturalne cukry w nim zawarte nadadzą placuszkom słodki smak. To bardzo uniwersalny przepis, bo sprawdzi się zarówno jako przekąska, śniadanie, jak i posiłek do lunchbox’a 🙂

 

Sposób przygotowania:

Na tarce starłam obraną marchew oraz jabłko, dodałam pozostałe składniki i uformowałam placuszki. Można je wykonać w 2 wersjach:

1) piec w 180°C przez około 25 minut;

2) smażyć na patelni pod przykryciem na średnim ogniu przez około 4 minuty na każdej ze stron.

I gotowe! 🙂

 

Placki

 

Placki jablkowo-marchewkowe

Komentarze 2 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pierwszy sposób jest dużo zdrowszy. Drugi jest trochę niezdrowy. Wszystko pieczone na patelni jest niezdrowe. Chyba, że owa czynność jest wykonywana na wodzie.

Prosty a jednocześnie świetny przepis. Dzisiaj zrobię dla rodzinki na kolację ?☺️
Pozdrowienia