Ach te placuszki… Mogłabym je tworzyć na wszystkie warianty, bo można w nich ukryć tyle zdrowych rzeczy, które niekoniecznie są lubiane w innej postaci. Świetnie sprawdzą się jako propozycja posiłku dla Twojego dziecka, ale także u dorosłych np. do lunchbox’u.
Sposób przygotowania:
Buraka ugotowałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Dodałam resztę składników i wymieszałam. Następnie uformowałam placuszki i piekłam w 180 stopniach około 20 minut. Gotowe!
do przepisu podeszłam bardzo sceptycznie… a teraz jem już piąte ciacho i sama nie wierzę jak to możliwe, że są takei pyszne!!!
dziękuję za wspaniały przepis!!! wreszcie mam sposób na buraka! :*
Bardzo jestem ciekawa czy przy rozszerzaniu diety córeczki stosowałaś tylko metodę BLW, czy robiłaś to w mieszany sposób, zarówno papki łyżeczką, jak i “do rączki”?
Też lubię buraczane nazywam je burgerami. Ściera surowego buraka na grubych oczkach, dodaję szklankę ugotowane kaszy jaglanej, jajko, łyżka lub 2 mąki jaglanej, czosnek, pietruszka tj. Natka, sól, pieprz i to mieszam. Formuje burgerki i na blachę, na koniec posmaruję olejem rzepakowy i do piekarnika na 40 min. W temp. 200 stopni. Pychotka.
Komentarze 17 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Super placuszki, korzystamy tylko z tego przepisu. Smakuje niemowlakowi i starszej siostrzenicy, szczególnie z jogurtem naturalnym 🙂
do przepisu podeszłam bardzo sceptycznie… a teraz jem już piąte ciacho i sama nie wierzę jak to możliwe, że są takei pyszne!!!
dziękuję za wspaniały przepis!!! wreszcie mam sposób na buraka! :*
Super placuszki, robiłam kilka razy i zawsze wychodzą wyśmienite:) samo zdrowie:) razi mnie tylko ten niekapek na zdjeciu 😉
Czy mąka kokosowa też się nada?
dizs je zrobilam , pycha mojej coreczce bardzo smakowaly.
Czy mozna je zamrozic?
Bardzo jestem ciekawa czy przy rozszerzaniu diety córeczki stosowałaś tylko metodę BLW, czy robiłaś to w mieszany sposób, zarówno papki łyżeczką, jak i “do rączki”?
Czy placuszki mogą być dla 9″miesięcznego dziecka
A czy sezam dla rocznego dziecka jest ok?
Też lubię buraczane nazywam je burgerami. Ściera surowego buraka na grubych oczkach, dodaję szklankę ugotowane kaszy jaglanej, jajko, łyżka lub 2 mąki jaglanej, czosnek, pietruszka tj. Natka, sól, pieprz i to mieszam. Formuje burgerki i na blachę, na koniec posmaruję olejem rzepakowy i do piekarnika na 40 min. W temp. 200 stopni. Pychotka.
Wow ekstra przepis!
Zrobiłam bez sezamu bo nie miałam. Bardzo dobre, jutro Misia będzie wcinać 🙂
Trudno mi uwierzyć, że dzieciaczki z taką chęcią zajadają buraczane ciasteczka :O
Zapewniam Cie ze zjadaja
3 zdjecia ale no caly czas 3 i pol na stole
Czy można zamiast pieczenia, wykonać je na patelni?
Można ale zawsze zdrowiej piec 🙂 Pozdrawiam, Ann
Można. Dzisiaj testowałam, bo nie chciało mi się odpalać piekarnika ? Wyszły przepyszne. Synkowi też smakowały.