Pomidorowy makaron z tofu i warzywami
Kuchnia włoska to źródło wielu kulinarnych inspiracji. Dziś postanowiłam ją wykorzystać do przygotowania obiadu w wersji wege. Bardzo ważne podczas przygotowywania bezmięsnych posiłków jest ich odpowiednie komponowanie — zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. Zawsze staram się uwzględniać w swoich posiłkach wartościowe źródła białka — w tej roli tofu. Za smak odpowiada natomiast niezawodne połączenie pomidora i bazylii.
Dodatkowo to danie to świetny sposób na uwzględnienie w swojej diecie warzyw. Cukinia, groszek, czy wspomniane wcześniej pomidory — wszystko w jednym! Jeżeli chcielibyście przygotować to danie w wersji bezglutenowej, wystarczy wymienić makaron żytni na gryczany, kukurydziany lub przygotowany z mąki z roślin strączkowych — soczewicy, ciecierzycy, grochu lub fasoli. Opcji jest wiele. Kto próbuje? 🙂
Sposób przygotowania:
Cukinię pokroiłam w kostkę, a następnie przełożyłam do miski. W międzyczasie w garnku ugotowałam makaron w lekko osolonej wodzie. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukinię i smażyłam przez 8 – 10 minut. Dodałam chili, pomidory krojone w sosie własnym, zielony groszek oraz pieprz i sól. Całość dusiłam pod przykryciem około 5 minut, a następnie wymieszałam. Makaron połączyłam z sosem i pokrojonym w kostkę tofu. Danie wyłożyłam na talerz i podałam posypane świeżą bazylią.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…