Poranny tonik z kurkumą do picia!

Dlaczego kurkuma?

use-turmeric-before-ever-swallowing-another-ibuprofen-again-1
Dzięki kurkumie proponowana mieszanka będzie miała działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, poprawiające funkcję mózgu.
Mało?
To wymieniamy dalej 🙂 Kurkuma obniża ryzyko chorób serca, pomaga złagodzić ból w stawach, łagodzi depresję, używana jest profilaktycznie do leczenia Alzheimera.

Badania potwierdzają, że w związku z tym, że kurkuma jest mocno przeciwzapalna najsilniej działa na zapalenie stawów. W badaniach pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów podawanie kurkuminy przyniosło silniejsze efekty niż podawanie leków przeciwzapalnych. Kurkumę można też wykorzystać dla urody, robiąc z niej maseczkę.

Przejdźmy zatem do naszej mieszanki.

Przygotowanie:

Zagotować wodę, dodać imbir, pieprz i kurkumę. Wymieszać. Odstawić na chwilę pod przykryciem. Dodać łyżeczkę miodu (nie do wrzątku).

Komentarze 70 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Witam. Pani Aniu czy ma znaczenie czy pijemy napój z kurkumy świeżej czy sproszkowanej? Mam zapas świeżej. Ile mogę jej spożywać dziennie żeby sobie nie zaszkodzić?

Czy zalewamy wrzątkiem mieszankę czy ciepła zagotowana woda? Moze być czarny pieprz czy wyłącznie chilli ?

debilizm ludzki mnie przeraża, temat gorąca woda i miód,i tak w koło , jeden temat,LUDZIE MIÓD I LETNIA WODA, tak zalewamy miód,

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem!

Mnie rownież przeraża debilizm, zwłaszcza gdy sie nie umie czytać ze zrozumieniem …

Czy można taki napar przygotować na kilka dni z wyprzedzeniem?

Czy pieprz musi być koniecznie cayenne?
Czy może być “zwykły”?

Piję codziennie rano – robię taki tonik zaraz po przebudzeniu i w sumie piję naczczo . Dodaję tylko do przestudzonego napoju oprócz miodu również sok wyciśnięty z cytryny. Uwielbiam 🙂

dokładnie robię to samo , razem z mężem pijemy codziennie rano na czczo i nie chorujemy jak na razie 🙂

Czy mogą to pić też dzieci? Borykamy się z częstymi infekcjami, kamicą nerkową i córeczka jest po zapaleniu wątroby. Coreczka ma 8 lat Chciałabym wspomóc ją naturalnymi produktami:)

Stosuję szklanka wody
łyżeczka mała kurkumy
Zimą imbir 1,5 cm3
Miód
pieprz
1/2 cytryny.
To wszystko miesza bez podgrzewania.
Czy napój zachowuje wszystkie cechy w ten sposób wykonany ?

Piję te miksture od miesiąca i muszę wam napisać, że jest cudowna! Mialam problemy z nadciśnieniem 195/100 od kilku lat bralam leki i jakoś funkcjonowałam… teraz mam ciśnienie 130/75 i super się czuje!
Inny problem to mialam krwawiące hemoroidy i też się ich pozbyłam!!! Ogólnie lepiej sie czuję i nie wyobrażam sobie poczatku dnia bez tego napoju, nawt kawa mnie nie rajcuje. Spróbujcie! !!!

Z tego co wiem,nie wolno łączyć imbiru z pieprzem cayenne gdyż może zwiększać to ryzyko krwawienia.Tak jak przyjmowanie cayenne z aspiryną,

co wy wypisujecie…miodu nie zalewamy wrzątkiem to wrzątek trzeba zalać miodem, ale dopiero wtedy gdy wystygnie w 50 %

czytaj dokladnie a dopiro pisz i krytykuj

Pani Aniu, świetne przepisy. Liczę na więcej, może coś na podtrzymanie urody – skóry – antystarzeniowo.
A jednocześnie współczuję tych wszystkich komentarzy, dziewczyny nie kompromitujcie się, lepiej przeczytać dwa razy niż wypisywać bzdury. Przecież chyba małe dziecko wie, że miodu nie dodaje się do wrzątku.

Witam, czy można dodać zwykły pieprz i wówczas kurkuma też będzie się wchłaniała? Niestety na protokole autoimmunologicznym, nie mogę używać pieprzu cayenne.

Pani Aniu spróbowałam tego przepisu , dzięki za niego ,wczoraj miałam super intensywny dzień poranny długi spacer z psem później praca bardzo wydajna a wieczorem trening na worku no i późniejszym wieczorkiem miałam siłę dla mojego ukochanego. Jeszcze raz dzięki za super przepis , nawet jeśli to tylko placebo ♡

Witam! Kurkumę kojarzę tylko z przypraw sypkich i stąd moje głupie pytanie… Czu dla zdrowotnych celi potrzeba takiej w korzeniu czy to 1/2 łyżeczki tyczy się proszku ?

Do mojego wydania toniku dodaję jeszcze cytrynę i guaranę ??

Ja znam kurkume bardzo dobrze i musze powiedziec, ze naprawde dziala. Ja robie paste z kurkumy i dodaje lyzeczke do kubka z mlekiem, ale migdalowym albo kokosowy i miod tez. A jak nie mam czasu to biore lyzeczke i jogurt kokosowy i szybko polykam poniewaz smak troszeczke bee?. Dziala rewelacyjnie lagodzi bole i naprawde polepsza nastroj. Maseczke tez robila zostaje troszeczke zoltawy kolor skory trzeba dokladnie zmyc. ?

Kuzwa ludzie czytac nie umiecie?? Jest napisane odstawic I dopiero dodac Zagomiodtować wodę, dodać imbir, pieprz i kurkumę. Wymieszać. Odstawić na chwilę pod przykryciem. Dodać łyżeczkę miodu (nie do wrzątku). I pisze nie do wrzatku nie???? Wiec logiczne ze chodzilo jej o letbia wode

Czy to możliwe, że po tym toniku cera zrobiła mi się oliwkowa? I czy to dobrze? Jak długo, jak często można go pić?

No oczywiście ze możliwe bo kurkuma jest barwnikiem naturalnym !

Ludzie, czytajcie do końca co pisze Ania, przecież napisała, że miód dodać nie do wrzątku. Chce wam się tak bez końca zadawać te głupie pytania? Nie dziwię się jej, że na bzdurne pytania nie odpowiada. Pozdrowienia.

Dołączam do pytania, czy taki tonik można pić codziennie i przez jaki czas?

Przeciez w opisie dokladnie jest napisane ze miod NIE DO WRZATKU !

Agata święte słowa podpisuję się pod tym też chciałabym to wiedzieć pozdrawiam

ja nigdy nie dodaje miodu do goracej lub cieplej wody, za to wkladam bezposrednio do buzi lyzeczke dobrego miodu i popijam wolno cherbatke, kawke czy napar, wywar……….nie prowokujac przy tym polkniecia od razu calego miodu

Świetny pomysł na napój zwłaszcza w chłodne dni ale moc odbierają kokomentarze… Przecież w przepisie jest wyraźnie zaznaczone że miód nie do wrzątku co skoro Wszystkie Panie wiedzą to po co te uwagi lepiej poszerzyć wiedzę na temat czy na zdjęciu jest korzeń imbiru czy kurkumy bo chyba nie wszyscy wiedzą 😉

Ten pomaranczowy korzen to jest kurkuma, a nie imbir, o ile sie nie myle …

Przecież Pani Ania napisała “Dodać łyżeczkę miodu (nie do wrzątku)”. Ciężko czytać ze zrozumieniem?

Gdzie taki ładny imbir kupować?
Nigdy nie miałam pomarańczowego a i o biały coraz trudniej, w supermarketach trafiam na jakiś dziwny żółtawy odcień i smak też dziwny. Ponoć to chiński imbir czyli nie taki jak potrzeba.
(Tak na marginesie to avokado też własnie przed chwilą wyrzucić musiałam KOLEJNY RAZ bo w sklepie twarde a potem w domu jak zaczyna mięknać to okazuje się że pełno czarnych plam w środku-czyli do wyrzucenia tak?)
Co do kurkumy to od dawna wiem ale nie stosuję niestety bo tyle tego wszystkiego jest że w końcu człowiek nie stosuje nic skoro nie wie co konkretnie stosować.
(Pamiętam że kiedyś to nawet z mlekiem było zalecane picie zanim fobia antynabiałowa zapanowała;))
Czy rano pić wodę z cytryną czy z octem czy propolis z miodem czy olej na oczyszczenie i wzmocnienie wątrobę czy właśnie kurkumę czy jeszcze coś innego..?
Bo chcąc między każdą rzeczą robić 30 min przerwy to śniadanie byśmy zjadali na obiad:) a i chyba co za dużo to niekoniecznie zdrowo.
Tak samo jak nie wiem czy można spirulinę razem z chlorellą czy oddzielnie, jakie dawki, bo w proszku stężenie jest np 12g na 100g proszku z którego bierze się łyżeczkę a w tabletkach jest 12g w dziennej dawce..
A co dopiero te wszystkie wit i suple w tabletkach.
W końcu nawet nie biorę wit d3/k2 ani c ani omega3, nie wiedząc ile konkretnie jakiej, a przede wszystkim najpierw chyba należałoby naprawić jelita, wchłanianie, trawienie etc.. a nie potencjalnym robalom dawać pożywki witaminowe a dla mnie i tak się niewiele wchłonie.
Tyle się o tym mówi ale konkretów nie znalazłam na stronach osób co do których wiedzy mam zaufanie.
Może mogłabyś zrobić post z konkretnymi info jak krok po kroku naprawić, odrobaczyć, odgrzybić jelita? Kiedy jakie preparaty, jaka dieta (choćby jednodniowy przykład).
No bo chyba zostaje tylko mięcho i warzywa? A znowu mięcho jeść 3x dziennie i to gdy brak sportu i 1g białka na kg masy ciała jest wystarczający?
A znowu same warzywa i raz mięso no to jak nie chudnąć i nie wygładzać się?
Podejrzewam że wiele osób ma takie pytania.
Nawet niedawno czytałam komentarze/pytania takie jakbym siebie czytała 🙂
Wręcz z kilku fragm mogłam zrobić “kopiuj-wklej” zamiast swoją wersję tworzyć:)
Nie każdego stać na drogie konsultacje itp, czasem są i inne przeszkody, a na pewno są jakieś ogólne wskazówki (bo oczywiście rozumiem że szczegóły to indywidualna sprawa no ale zawsze lepiej choćby ruszyć z miejsca i robić coś WŁAŚCIWIE a nie że chaotycznie samemu z netu coś się zacznie robić-zwłaszcza gdy sytuacja jest na tyle poważna że szkoda czasu i kasy na samodzielne ekperymenty).
Np jak się odrobaczyć i jak wpleść to w całokształt kuracji oczyszczania i naprawy jelit.
Bo nie ma chyba możliwości by na 100% wykryć pasożyty w jakimś badaniu?
Czyli jeśli jest duże ryzyko, problemy trawienne, skórne, depresyjne etc, to nie zaszkodzi chyba się odrobaczyć? Ponoć lekami to tylko kilka dni i z głowy?
No ale chyba jednak lepiej naturalnymi sposobami?
Olejek oregano? Parotex? I jak to wpleść w całą kurację?

Super by też było gdybyś zechciała np zrobić posty z zaleceniami w konkretnych przypadkach chorobowych-jaka dieta i preparaty np przy problemach z trawieniem, przy chorobach wątroby, słabą odpornością, alergie, rak, a jak jeszcze np połączyć to wszystko z niedożywieniem czy wyniszczeniem organizmu, by wykluczanie składników nie robiło krzywdy?
Nie da się pewnie wszystkiego naraz.
No ale skoro podstawą są jelita to od tego i od trawienia trzeba zacząć niewątpliwie.
Tak samo jak przy innych chorobach które wśród starszych osób są częste (RZS, miażdżyca, nadciśnienie etc).

Tak, wiem-dużo tego 🙂
Ale póki co wystarczy odp na to co na wstępie, temat tych porannych mikstur itp, a reszta może być w postach to więcej osób skorzysta 😉

Pozdrawiam

Rzs, to nie tylko choroba starszych ludzi, mam 31 lat i od 11 walczę z chorobą 😉

Nie może Pani znaleźć takiego ładnego pomarańczowego imbiru, bo na zdjęciu to kurkuma a nie imbir :), pozdrawiam.

Imbir jest lekko zoltawy a kurkumą pomaranczowa

Jeśli mogę coś podpowiedzieć na temat mikstur porannych, to stosowałabym je rotacyjnie. Tydzień jedną, zmiana lub potraktować je jak miesięczne kuracje.
Ja wszelkie zielone proszki stosuje jako dodatek do koktajli.
Co do

To pomaranczowe kłacze nie jest pomaranczowym imbirem ,ale kłaczem kurkumy wlasnie.Dostac mozna na biobazarze w hali nr.2

Agato, to chyba swieza kurkuma na zdjeciu, nie imbir 🙂

według mnie to nie jest imbir o który pytasz że taki ładny pomarańczowy a właśnie korzeń kurkumy 🙂 zarówno kurkuma jak i imbir pochodzą z tej samej rodziny

Właśnie wypilam! Dzieki Ania 🙂 myslalas może o dodaniu posta w którym wyjasnisz jak dbać o cere? Pozdrawiam

Witam, tylko mała uwaga bo aż serce boli, miodu nigdy nie dodajemy do wody która ma więcej niż 60 stopni, bo straci swoje wspaniałe właściwości. Poczekajmy aż napar ostygnie trochę i wtedy go posłodźmy. Poza tym to świetny pomysł na napój. Pozdrawiam.

miód traci swoje własciwosci stopniowo i niecalkowicie… jak wypijemy taki napój do 15 min po przygotowaniu to miód nic nie straci..

Pani Aniu, słyszałam że nie powinno się miodu zalewać gorącą wodą, gdyż staje się wtedy toksyczny… Niektórzy jednak nawet gotują miód, twierdząc że wtedy przestaje on zwiększać w organizmie ilosć śluzu (dieta św.Hildegardy). Co Pani sądzi?

Najlepiej pić na czczo? czy po posiłku? kochana zrobisz post o książkach o zdrowym żywieniu które warto przeczytać? bo lubię czytać takie książki ale nie wiem które pozycje są warte polecenia, Twoja książkę pochłonęłam od razu i jest świetna pozdrawiam

Nie sadzisz, ze w tak krotkim czasie tzn zalewamy goraca woda te wszystkie skladniki, nie ma szans zeby dobroczynne wlasciwosci sie ‘uaktywnily’ ? Np imbir lepiej zalac na dluzej , cala noc.
Ale pomysl mi sie podoba i zaczne dodawac kurkume, dzieki! 🙂

Witaj Aniu a wartości odżywcze miód traci w jakiej temperaturze?
Pozdrawiam Ewa

Jest napisane, że miód dodajemy (nie do wrzątku). 🙂

A ja bym poczekała , aż woda troszkę ostygnie . Dodawanie miodu do tak gorącego napoju zabija jego właściwości . Pomysł przedni 🙂

Nie wystarczy czytać, trzeba też rozumieć;]

Aniu z tego co mi wiadomo nie wolno dodawac do goracej wody miodu!

jest napisane:) Dodać łyżeczkę miodu (nie do wrzątku).