Przegrzebki z warzywami
Przegrzebki, inaczej małże świętego Jakuba. Wierzcie mi, ich delikatny smak zachwyci nawet przeciwników owoców morza. Ponadto ich mięso zawiera dużo żelaza, potasu, magnezu i selenu, a przygotowanie to zaledwie kilka minut. Do dzieła!
Przegrzebki przygotowałam beztłuszczowo na rozgrzanej patelni, dodając jedynie sól.
Wystarczy 2 min z każdej strony. Jeśli jesteście posiadaczami elektrycznego grilla to teraz jest dobry moment, aby użyć go zamiast patelni. Po podaniu doprawiłam pieprzem. Warzywa przyrządziłam na parze, dodając masło klarowane.
Smacznego! Idealna porcja na lekką kolację
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Od dawna chciałabym spróbować jak smakują przegrzebki. Tylko gdzie je kupić w małym mieście?