Pudding z jagodami
Jagody goszczą na naszych stołach zazwyczaj od połowy czerwca do końca lipca. Ich owoce charakteryzują się pysznym i słodkim smakiem. Należy jednak pamiętać, że jagody oprócz wielu walorów smakowych są także cennym źródłem związków o działaniu prozdrowotnym. Jagody zawierają spore ilości witamin C, PP, witamin z grupy B oraz błonnika. Są także źródłem składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor i potas. W jagodach znajdziemy także antocyjany o właściwościach przeciwutleniających. Co więcej, wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że substancje zawarte w jagodach pełnią potencjalną rolę w przeciwdziałaniu licznym schorzeniom, jak np. choroby sercowo-naczyniowe. Substancje zawarte w jagodach wpływają także korzystnie na nasz wzrok. Z powodu ich licznych właściwości zdrowotnych i wspaniałego smaku wykorzystuję je chętnie jako dodatek do koktajli, owsianki czy deserów. Przygotowuję z nich także konfitury i soki. Dziś natomiast chciałam Wam zaproponować przepis na pyszny pudding jagodowy.
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotowałam na mleku migdałowym, dodałam cukier koksowy i cynamon. Odstawiłam kaszę na chwilę i czekałam, aż wystygnie. Zblendowałam ugotowaną kaszę z musem kokosowym i niebieską spiruliną (ale można użyć też spiruliny zielonej). Na koniec dodałam jagody (można też użyć innych owoców).
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Gdyby nie kasza byłby to zdecydowanie akstra deser. Jednak kasza dla mnie zaburza ów deser. Ale to moje i tylko zdecydowanie moje zdanie. Pozdrowienia.?