sałatka_

Sałatka z pieczonym batatem i ciecierzycą

Czas na ekspresową kolację. Wystarczy, że wcześniej upieczecie batata i ciecierzycę, a potem połączycie wszystkie składniki sałatki. To danie będzie też dobrą propozycją na lunchbox, który możecie zabrać ze sobą do pracy. Kolejny raz postawiłam na danie bazujące na składnikach roślinnych. Jeśli szukacie pomysłu na inną odsłonę strączków, spróbujcie pieczonej ciecierzycy. Możecie upiec większą ilość, dodawać ją do sałatek, zup (zamiast grzanek), albo… zjadać zamiast chipsów (pamiętajcie tylko o swoich ulubionych przyprawach, by nadać cieciorce wyrazisty smak)! 🙂

 

Sposób przygotowania:

Batata pokroiłam w kostkę, wymieszałam z ugotowaną wcześniej ciecierzycą, oliwą, solą, pieprzem, przełożyłam na blachę do pieczenia i piekłam w 180°C przez około 10 minut. Wymieszałam roszponkę z rukolą, dodałam na wierzch przekrojone na pół pomidorki, pieczonego batata i ciecierzycę.

Całość posypałam pestkami granatu, orzechami nerkowca i sezamem 🙂

 

sałatka_batat_ciecierzyca

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany