Energetyczne danie – pieczony banan

Bardzo często wykorzystuję banany w mojej kuchni. Świetnie nadają się one do wypieków, koktajli czy jako dodatek do owsianki. Są również idealne na przekąskę. Banany charakteryzują się bogactwem właściwości odżywczych. Są dobrym źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Zawierają również sporo składników mineralnych. Są zwłaszcza dobrym źródłem potasu. Banany dostarczają także tryptofanu, który bierze udział w powstawaniu serotoniny – hormonu szczęścia.

Dziś proponuję Wam przepis na pieczone banany. To danie z pewnością doda Ci energii!

 

Sposób przygotowania:

Banany przekroiłam wzdłuż. Posmarowałam z dwóch stron olejem kokosowym. Posypałam przyprawami, cukrem kokosowym i dokładnie skropiłam sokiem z cytryny. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam na papierze do pieczenia ok. 20-25 minut aż cukier się skaremlizuje. Przełożyłam banany do miseczki i dodałam soku z malin. Możesz również wykorzystać Lio Shake Malinowy do posypania całości.

 

Komentarze 7 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Kochana Aniu,
upiekłam dziś – są boskie! Aż wywołują uśmiech na twarzy 🙂 bardzo dziękuję za ten przepis!

Tak banany obieramy na samym początku, jeszcze przed pieczeniem;) daj znać czy smakowało:)
Ann

Ja mam takie przekonanie, że pieczony banan traci wszystkie witaminy. Ale być może ja jestem w błędzie. Mimo to danie jest hitem. Pozdrowienia.