Sałatka z grillowanym halloumi i sosem migdałowym
Sałatki to jedno z moich ulubionych dań. Dlaczego? Można dodać do nich ulubione składniki, osiągając przeróżne kombinacje smakowe. A ich największa zaleta to duża ilość witamin, składników mineralnych i błonnika, bo podstawą są świeże warzywa i owoce. Po świątecznych i noworocznych smakołykach dobrze postawić na coś lekkiego i sycącego zarazem.
Wyrazisty, aromatyczny dressing na bazie sosu sojowego, imbiru i limonki nadaje tej sałatce niepowtarzalnego smaku. Gotowi na tę apetyczną fuzję kolorów na talerzu? 🙂
Sposób przygotowania:
Paprykę, ogórka i awokado pokroiłam w kostkę, a marchew starłam na tarce. Ciecierzycę odcedziłam i przepłukałam pod bieżącą wodą. Ser pokroiłam w plastry i zgrillowałam z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.
Przygotowałam sos: wymieszałam pastę migdałową z sosem sojowym, startym na tarce imbirem, sokiem z limonki i kurkumą.
Pokrojone składniki przełożyłam na talerz, wymieszałam z ciecierzycą. Dodałam na wierzch grillowany ser i sos. Całość posypałam świeżą kolendrą i sezamem.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…