Sałatka z jajkami w koszulce

Kalendarzowa wiosna trwa już od jakiegoś czasu. Pora przenieść ją na talerz! Motyw przewodni to dużo zieleni. Przygotowałam dla Was przepis, który sprawdzi się jako danie śniadaniowe, ale jest to też świetny pomysł na obiad czy kolację. Wiosenne akcenty to przede wszystkim szparagi i szczypiorek, ale dużo zieleni zapewnią także rukola i awokado.

Danie możecie zaproponować wegetarianom, osobom na diecie bezglutenowej czy też tym którzy unikają laktozy i białek mleka. Czyli prawie każdemu! 🙂 Kto sprawdza?

Jeżeli szukacie więcej inspiracji na zielone sałatki, to pamiętajcie, że całą gamę przepisów możecie znaleźć w mojej aplikacji Diet & Training by Ann.

 

Sposób przygotowania: 

Szparagi wrzuciłam do wrzątku i gotowałam przez około 7 minut, po czym pokroiłam na mniejsze kawałki. Rukolę przełożyłam na talerz. Dodałam szparagi, pokrojone w paski awokado i posypałam całość posiekanymi migdałami. W garnku zagotowałam wodę, zamieszałam, aby utworzyć wir i ostrożnie wbiłam jajko. Gotowałam przez około 2-3 minuty, po czym wyjęłam łyżką cedzakową i ułożyłam na sałatce. Dokładnie to samo zrobiłam z drugim jajkiem. Z oliwy, musztardy, soku z cytryny, przypraw przygotowałam sos i polałam nim sałatkę. Całość posypałam posiekanym szczypiorkiem.

 

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany