Sałatka z kaszy jaglanej z dynią
Jaglaną kocham od dawna, to wiecie.
Ta kasza wzmacnia pracę jelita grubego, odkwasza, dodaje energii, zawiera cenne cynk, potas i żelazo – matka kasz J! Po jaglanej zawsze czuję się lekko. Dziś sałatka.
Dynię pokroiłam w kostkę i piekłam 25 minut w 180 st C (do miękkości). Kaszę opłukałam na sitku, przelałam zimną wodą i ugotowałam z solą i pieprzem. Dodałam dynię, miętę i koperek, pokropiłam octem balsamicznym.
Uch, pycha!
Komentarze 28 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
[…] Sałatka z kaszy jaglanej z dynią […]
Podobno potrawy soli się po ugotowaniu. Gotowanie z solą sprawia że z soli wytrącają się szkodliwe substancje -czy to prawda?
Sól w ogóle warto ograniczyć.Soląc po ugotowaniu używamy jej mniej. Ale warto szukać zamienników – odpowiednio skomponowane zioła pozwalają z czasem zapomnieć o soli :). Pozdrawiam!
Andzia, czym można zastąpić dynię? Wszystko lubię, tylko nie pomarańczowego potwora…
Proponuje buraki zamiast dyni
Aniu, co myslisz o aloesie? Ale takim ktory mozna kupic do picia prosto ze sklepu.
Pozdrawiam 😉
Aloes, ma właściwości detoksykujące organizm oraz wzmacnia układ immunologiczny.
Pozdrawiam
Aniu od 12 lat choruje na Hashimoto.
Dzieki Tobie i Twoich przepisow moje przeciwciala znacznie sie zmniejszyly.
Wyczułyśmy się, wczoraj zrobiłam taką kolację córeczce 🙂 Moja była na ciepło, bez mięty, koperku i balsamico, ale z liśćmi pietruszki i imbirem. Pycha!
Pani Aniu ! Nistety ale za bardzo rozbudowalam nogi tj. Miesnie czworglowe na silowni i teraz chcialabym zeby ten miesien zszedl troche 😉 pomocy ! Co mam robic ? Czy nbieznia pomoze ? Blagam o odpowiedz
Ann, od jutra zaczynam ćwiczyć po obejrzeniu dziś pierwszy raz Twoich instruktaży nabrałam zdecydowania.
Fajny i latwy przepis a na dynie wciaz jeszcze nie jest za pozno! 😉
Czy taka sałatka nadaję się bardziej na śniadanie czy kolację? 🙂
Pozdrawiam Karolina
raczej śniadanie lub obiad. Pozdrawiam!
a czy dynie ze skorki obierasz??
Jeśli to dynia Hokkaido, to można jeść ją ze skórką po upieczeniu. Pozostałe odmiany należy obrać. Pozdrawiam 🙂
Hmm ciekawy pomysł na jaglankę. Nie używaliśmy jej jeszcze do sałatek, z reguły była dodatkiem do obiadu albo do słodkiego deseru. Kolejna inspiracja którą chętnie wypróbujemy. Dodatek dyni pewnie bardzo pozytywnie wpływa na smak 🙂 W naszym wydaniu widzę tą sałatkę jako fajny dodatek do np. grillowanej piersi z kurczaka 🙂 http://dbamofigure.pl/
Kaszę jaglaną lubię zarówno na słodko jak i na słono, ten przepis na pewno zagości w mojej kuchni 🙂 http://zarobkinablogu.blogspot.com/2014/11/jak-pozyskac-wspoprace.html
Uwielbiam kaszę, więc z pewnością wypróbuję ten przepis! 🙂
http://www.kateupset.pl
Aniu czy masz może już jakieś pomysły na zdrowe Święta…:D tak aby cała rodzina skorzystała…:)
Bardzo proszę zdradź coś…:)
Kombinuję 🙂 Będą posty! Pozdrawiam!
No to czekamy z niecierpliwości, na pewno będzie pysznie i zdrowo! :-*
—————————————————————
http://zielonekoktajle.blogspot.com/
Czym zastąpić ocet balsamiczny ?
Ciekawy przepis- napewno wypróbuje dzisiaj ! Więcej takich proszę ! Prostych , szybkich i zdrowych !
Ostatnio przez przypadek robiac tzw. Obiad z resztek lodowkowych zmiksowalam upieczona dynie z natka pietruszki – kolor moze nie byl zachecajacy… 🙂 ale smak… rewelacja niczym nawet nie doprawilam bo bylo tak dobre- polecam Aniu, do tego ugotowalam ryz basmati. JAMIII :). Ps. tak przy okazji Aniu polec mi prosze jakis zamiennik oliwy z oliwek ktory moge uzyc do robienia pesto np. z pietruszki, bazylii czy jarmurzu – kurcze bo za oliwa z oliwek nie przepadam :/
Gosiu super! My też tak robimy, miksujemy czasem resztki z lodówki i wychodzą przepyszne koktajle 🙂
—————————————————–
http://zielonekoktajle.blogspot.com/
to musi być pyszne. Jak zresztą jaglanka w kazdej wersji:)
porady stylistki, pyszne dania, gotowe zestawy ubran: http://patosichaos.wordpress.com/
Super! Uwielbiam takie połączenia od dawna u mnie w kuchni 😉