Kulki mięsne w sosie pomidorowym z pieczarkami

Jak pewnie zauważyliście często w swoich przepisach wykorzystuję pomidory, dlaczego? Pomidory zawierają likopen, czyli związek o działaniu przeciwutleniającym. Likopen jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm po poddaniu pomidorów obróbce termicznej. W przetworach z pomidorów znajdziemy 2-3 razy więcej likopenu niż w pomidorach świeżych. Pomidory są także bogate w potas, a więc świetnie się sprawdzą u osób z nadciśnieniem tętniczym. Jest to warzywo niskokaloryczne oraz o niskim indeksie glikemicznym, także śmiało mogą po nie sięgać osoby odchudzające się, czy u których występuje insulinooporność lub cukrzyca. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na kulki mięsne w sosie pomidorowym z pieczarkami.

 

Sposób przygotowania:

Mięso wymieszałam z jajkiem, solą i pieprzem. Uformowałam kulki i chwilę podsmażyłam na oliwie z oliwek. Następnie dodałam pokrojone w kostkę pomidory, pieczarki oraz zioła i dusiłam na małym ogniu przez około 15-20 minut.

 

Komentarze 9 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Prezentuje się znakomicie! I zapewne smakuje równie dobrze, dlatego przetestuję ten przepis u siebie w kuchni 🙂

Tak, Tak, ja też robię tę szarlotkę. Wszyscy się nią zajadają. Nie mogę migdałów to daję na wierzch orzechy włoskie, smakują wybornie w towarzystwie jabłek.
Podziękowania dla Pani Ani za tak wspaniałe, proste przepisy.
Pozdrawiam, Teresa

Wygląda niesamowicie. Pewnie też niezwykle smakuje. Nic tylko spróbować to wykonać. Pozdrowienia. ?

Kurczę, przepis na szarlotkę który ukazał się przed świętami to strzał w 10! Robię każdego tygodnia,wspaniałe ciasto! Dziękuję i pozdrawiam… 🙂

Wygląda pysznie i zapewne tak samo smakuje, kolejny przepis do wypróbowania 🙂 P.S. Nigdy nie lubiłam gotować i wydawało mi się to mega trudne, dzięki przepisom na blogu uwielbiam eksperymenty w kuchni, tanio, łatwo (nawet dla antykucharzy :D) i smacznie 🙂 Pozdrawiam