Sałatka z kiszonych buraków z granatem i ciecierzycą
Po tekście o kiszonkach od razu dostałam pytania jak wykorzystać kiszone warzywa. Możemy użyć ich do sałatek, surówek, zup – podobnie jak to robimy z kiszonymi ogórkami, czy kapustą. Ja spróbowałam połączenia smaku kiszonych buraków z owocami granatu.
Marchewkę ugotowałam na parze, na półtwardo. Można też ją lekko podpiec. Ciecierzycę podgotowałam z marchewką, ale można wziąć taką z puszki. Ziele angielskie, goździki i ziarna pieprzu utłukłam w moździerzu dodając drobniutko posiekane papryczki. Wymieszałam je z oliwą, solą i kardamonem uzyskując sos. Polałam nim wymieszane wszystkie warzywa i granat. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia! 🙂
Smacznego!
Komentarze 9 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
W tytule jest granat, jest również jego zdjęcia, a w przepisie go nie ma. Jak go więc użyć?
A co zrobic z granatem porem i papryka? Znowu przepis dla zawodowych kucharek ?
Dzisiaj robie !
Ile tej oliwy??
Jutro spróbuję z normalnymi burakami, bo niestety kiszonych jeszcze nigdy nie robiłam 🙂
Mogą być ugotowane buraki z barszczu?
PANI Aniu! cały czas ćwiczę na siłowni typu superserie i z moich ud nie schodzi tłuszcz….\jestem załamana Co robić?????????????? SOSOSOSOS
Ania a co z buraczkami? Bo chyba jest mały błąd i napisałaś 2 razy o marchewce 😉
🙂 super