Sałatka z kurczakiem i rukolą
Sałatki często kojarzą się z mnóstwem warzyw i niekoniecznie wyrazistym smakiem, przez co niektóre osoby są do nich sceptycznie nastawione. Sekretem smacznej sałatki są przyprawy, których nie może w niej zabraknąć! Warto pamiętać także o dodatku zdrowego tłuszczu, który wpłynie na lepszą wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i podkreśli smak dania. Pamiętajcie jednak, że sosy na bazie olejów (lub w tym przypadku pasty migdałowej) są wysokokaloryczne, dlatego należy zachować odpowiednie proporcje 🙂
Sposób przygotowania:
Mięso pokroiłam w paski, doprawiłam solą, pieprzem, oregano i usmażyłam na patelni (bez dodatku tłuszczu). Następnie pokroiłam w paski suszone pomidory. Później połączyłam pastę migdałową z musztardą, sokiem z cytryny i kurkumą. Powstały sos wymieszałam z rukolą. Na koniec dodałam na wierzch usmażonego kurczaka, suszone pomidory i pomidorki koktajlowe.
Proste i pyszne! 🙂
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…