Słoneczna witamina

Organizm ludzki potrafi syntetyzować witaminę D z cholesterolu, ale tylko w naskórku i pod wpływem światła słonecznego

VitaminD-Sun

Witamina D to właściwie hormon, jej metabolity są syntetyzowane w nerkach, a krew transportuje je do tkanek i kości. Sprawuje funkcje regulacyjne we wszystkich tkankach i narządach. Jej aktywna forma przenika do jąder komórkowych i wpływa na materiał genetyczny. Ważność witaminy D dla funkcjonowania ludzkiego ustroju jest więc nie do przecenienia.

Na ogół kojarzymy tę witaminę jako związek potrzebny do prawidłowej mineralizacji kości, bo witamina D decyduje o gospodarce wapniowo – fosforowej. Jednak wapń i fosfor to nie tylko składniki kości, to również składowe wielu innych związków chemicznych i układów sygnalizacyjnych w komórce. Bez prawidłowego poziomu wapnia nie jest np. możliwy efektywny skurcz mięśni, w tym mięśnia sercowego.

Główne funkcje witaminy D:

  • niezbędna do tworzenia kości
  • wzmaga wchłanianie wapna i fosforu z żywności
  • reguluje proporcje między wapniem i fosforem
  • pobudza uwalnianie wapnia z kości
  • utrzymuje poziom wapnia w osoczu

Niedobór witaminy D prowadzi do demineralizacji kości – osteoporozy. Jest groźny także dla układu odpornościowego i może sprzyjać rozwojowi chorób autoimmunologicznych. Niektórzy badacze utrzymują, że istnieje związek między niedoborem witaminy D, a zaburzeniami gospodarki wodno-tłuszczowej, co może skutkować m.in. cukrzycą.
Organizm, w którym jest za mało witaminy D uruchamia wydzielanie parathormonu (PTH) z gruczołów dokrewnych – przytarczyc. Tak więc jego podwyższony poziom nie musi oznaczać choroby tych gruczołów, ale po prostu niedobór witaminy D.

Na ogół potrafimy wyprodukować odpowiednią ilość witaminy D korzystając ze słońca. Wystarczy przecież wyeksponować 20% powierzchni ciała na pół godziny dziennie. Co ciekawe – tzw. opalanie się prowadzące do przyciemnienia skóry nie zwiększa poziomu witaminy D. Teraz jednak mamy zimę, w Polsce kąt padania promieni słonecznych jest tak nieduży, że wyklucza proces wytwarzania witaminy D.. Powinniśmy więc przyjmować ją w postaci suplementów, od września do kwietnia, a po 65. roku życia – przez cały rok. Ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach kapsułkę przyjmujemy w trakcie posiłku zawierającego tłuszcz.

Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości skonsultujmy ewentualna suplementację witaminy D z lekarzem. Zaburzenia jej poziomu w ustroju moga bowiem mieć przykre skutki.
W żywności witamina D występuje śladowo, głównie w tranie, minimalne ilości są w ziarnach zbóż i olejach roślinnych. Zawierają ją tłuste ryby. Mleko i jego przetwory, a także produkty zbożowe są sztucznie wzbogacane w witaminę D.

Komentarze 19 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

A jak wygląda odchudzanie z wody?? Mam na mysli w przypadku, gdy ktos ma zatrzymaną wodę w organizmie a tkankę tluszczową w normie ??

Z własnego doświadczenia wiem, że przy problemach z tarczyca, szczególnie niedoczynnosci witamina D jest prawie nie absorbowana przez organizm, w DE z tego tytułu dostaje tabletki o dawce 20tys. jednostek, które przyjmuje raz w miesiącu. Trzeba też wiedzieć, że witaminę D należy przyjmować z magnesem, wapnem i koniecznie czymś tłustym do jedzenia, bo ich przyswajanie zależy od siebie wzajemnie. Ale co szkoła to teoria 🙂

Anno czy możesz polecić jakąś sulementacje Wit D? Dużo tego w aptekach….

Polecam firmy Swanson lub Solgar

Hm nikt nie wie jak bardzo ważna jest witamina D dopuki nie zachoruje na jakąś z chorób autoimmunologicznych. Ja niestety już nabawilam się tego świństwa. Nie popelniajcie tego bledu
Bierzcie witamine D!
Pani Aniu dziękuję ze porusza Pani ten temat. Wiele kobiet czyta Pani bloga i może wezmą sobie to do serca

też uważam, że to ważna witamina – moja ulubiona D-vitum forte w oleju lnianym. Ostatnio sporo się mówi o niedoborach i to dobrze. Żeby jeszcze tak badania były bezpłatne i dostępne dla wszystkich…

Warto tez dodac, ze aktywna postać witaminy D syntetyzowana jest w nerkach, a w skórze powstaje tylko jej prekursor: cholekalcyferol. Osoby, które cierpią na niewydolność nerek mogą wiec miec niedobór tej witaminy. Przeprowadzając suplementację witaminą D nie mozna zapomnieć o spożywaniu produktów zawierających wapń, przy braku tego pierwiastka, witamina D nasili proces osteolizy kości, co przyjmie odwrotny skutek od zamierzonego. Poza tym witamina D wpływa pozytywnie na nastrój:-)

Jak tran to tylko fermentowany, z naturalną wit D oraz naturalną wit A – nietoksycznymi 🙂

Hej Aniu,
napiesz prosze cos o tarczycy i jej zapaleniu. mam Przewlekle zapalenie a w internecie jest za duzo sprzecznych informacji. Oczywiscie widzialam sie z lekarzem i dostalam leki na 3 miesieczna kuracje. a co odnosnie diety ? Plis 🙂 Pozdrawiam!

A jaki jest to rodzaj zapalenia tarczycy? Mniemam, ze przewlekle autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (Hashimoto)?

tylko nie zapominajmy że można ją też stosunkowo łatwo przedawkować!!

przedawkowac mozna wszystko, nikt raczej nie bierze vit D lyzkami 🙂 czego to na studiach ucza…
najlepiej zrobić sobie badanie 25(OH) na poziom vit. D, żeby było wiadomo jaki jej poziom mamy (a z pewnoscia niski, albo niedobor) i wowczas zaczac suplementacje
Amerykański Instytut Medycyny (organizacja konserwatywna i super ostrozna) podaje ze gorna granica bezpieczenstwa to 10000 IU vit D dziennie wiec nie przedawkujemy jej z pewnoscia przy tym poziomie
naleze pamietac zeby vit D brac z posilkiem zawierajacym tluszcz (salatka z oliwa, kanapka z maslem)
bardzo wazne jest aby przy suplementacji vit D brac rowniez vit K2 (200-300 mikrogramow dziennie)
najlepsza forma to K2-MK7,
pozdrawiam i zdrowka zycze
rmb

Do margaryn dodaje się witaminę D. Nie wiem tylko czy w odpowiedniej ilości i czy jest dobrze wchłanialna.

przedawkowac witamine D jest raczej cięzko, ja bralam 2000 jm i mialam potwierdzony badaniami niedobor

Witaj Aniu ! Czy masz post na blogu o paznokciach ? Niestety nie moge nic znalezc a bardzo potrzebuje pomocy.

Aniuuuuuuuu a co polecasz na regenerację blony śluzowej żołądka i jelit?cierpie na te schorzenie i ostatnio zjadlam za duża porcje podilku na raz i mocno podrażnilam żołądek ?czy moze jakieś metody ziolowe itp proszę b.o odp p