Stek
Nie specjalizuję się w stekach (wszystko przede mną), ale czasem przyrządzam. Zwykle wtedy, gdy mój organizm jest bardzo obciążony treningami, jak np. na minionym zgrupowaniu kadry.
Mięso na stek powinno pochodzić ze sprawdzonego źródła, najlepiej byłoby, gdyby pochodziło od krowy hodowanej na mięso właśnie. Na stek nadają się antrykot, rostbef, polędwica.
Przygotowanie jest proste. Surowy stek należy dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypujemy go solą i pieprzem. Papierem nasączonym oliwą nacieramy grillową patelnię i silnie ją rozgrzewamy. Wrzucamy mięso i nie dociskamy go, by nie traciło soków. Po dwóch minutach odwracamy stek i smarujemy odrobiną masła klarowanego z czosnkiem i rozmarynem. Kolejne odwrócenie i znów smażymy. Poziom wysmażenia zależy od indywidualnych upodobań. Mnie całość zajęła około 6 minut.
Po zdjęciu z patelni pozwalamy mięsu pooddychać, nie kroimy go, ja posypałam je sezamem.
Mięso bardzo dokładnie żujemy! Jeśli mamy kłopoty z trawieniem możemy przed posiłkiem wypić łyżkę octu jabłkowego z odrobiną wody.
Steki podałam z warzywami.
Zapewne spytacie, czemu mięso? Tak dawno nie było! Otóż ostatnio jem mięso, niewiele, ale jem. Takie mam wskazania dietetyczne w tym momencie dla siebie :).
Miłego końca lata!
Komentarze 3 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Nie wolno solić steka przed smażeniem, bo będzie gumiasty i niedobry! Można go wysmarować masłem z pieprzem i tak smażyć a soli się dopiero, kiedy leży na talerzu i odpoczywa przez 3 minuty, przed zjedzeniem ;- ). Smacznego wszystkim!
Mój tata (kucharz) poleca aby wołowinę solić dopiero po zdjęciu z patelni – dzięki temu stek będzie bardziej miękki i soczysty 🙂 Pozdrawiam i smacznego nam wszystkim!
Dokladnie !! Zadnej soli przed smazeniem steka !!!!! Cierpialam jak to przeczytalam 😉
Ale narobilas mi apetytu , bo kocham steki !!! 🙂 Pozdrawiam