Świąteczny smak na śniadanie czyli owsianka z karmelizowaną gruszką w przyprawach korzennych
Trudno wyobrazić mi sobie święta bez ich udziału 🙂 Nadają niepowtarzalnego smaku i zapachu Bożego Narodzenia. Są także dodatkiem do popularnych herbat zimowych.
Przyprawy korzenne, bo o nich mowa, ze względu na rozgrzewające działanie są u mnie obecne podczas całej zimy, ale to właśnie w okresie świątecznym wykorzystuję je w większości wypieków i wielu daniach.
Do przypraw korzennych należą np. : cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki czy też szafran.
Dziś propozycja na owsiankę z karmelizowaną gruszką w przyprawach korzennych.
Sposób przygotowania:
Płatki gotowałam w mleku roślinnym, do momentu jego wsiąknięcia.
Na patelni rozgrzałam olej kokosowy i dodałam pokrojoną i obraną gruszkę oraz brzoskwinie pokrojone w trójkąty. Delikatnie karmelizowałam z każdej strony, posypując cukrem kokosowym.
Przełożyłam do miseczki, a następnie posypałam granatem i przyprawami korzennymi.
Komentarze 6 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Pysznie, uwielbiam owsianki, ale brzoskwinie :D? w Grudniu?:)) Nieeee.
Pomysł bardzo dobry 🙂 zamiast brzoskwini dodam mandarynke- będzie jeszcze bardziej świątecznie 🙂 śliskam Ann?
Wysłałam do Pani wiadomość na Priv
Robię! Musi być pyszne!
Super rozgrzewający przepis, uwielbiam owsianki. Czy zamiast tłuszczu kokosowego można zastąpić go innym tłuszczem lub płynem?
Już się karmelizują gruszki! Dziękuję za inspirację Aniu 🙂