Świąteczny chleb na słodko? Czemu nie!

Przygotowałam dla Was mnóstwo przepisów świątecznych, zarówno na słono, jak i na słodko. A co powiecie na chlebek bananowy? Sprawdzi się on idealnie na świąteczne śniadanie, ale także jako dodatek na wigilijną kolację. Spróbujcie koniecznie! 🙂

 

SKŁADNIKI:

  • 200 g świeżych daktyli
  • 400 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 laska wanilii
  • 1 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 270 g masła klarowanego
  • 200 g cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 4 banany
  • 90 g orzechów włoskich

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Daktyle bez pestek zalej wrzątkiem i odstaw na 15-20 minut, następnie zblenduj.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ziarenkami wanilii oraz solą.

Utrzyj masło klarowane z cukrem kokosowym oraz jajami, następnie dodaj rozgniecione banany oraz posiekane orzechy.

Orzechy wcześniej namocz przez noc i wysusz w piekarniku.

Połącz suche składniki z mokrymi, przelej ciasto do foremki i piecz w 160°C przez około 80 minut.

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zrobione! W moim wykonaniu nie wyglada to jak chleb ale jak nieziemsko! pyszne! zdrowe! i wartosciowe ciasto do kawy, ktore z pewnoscia bede powtarzac raz po raz. Dziekuje.