Świąteczny chleb na słodko? Czemu nie!
Przygotowałam dla Was mnóstwo przepisów świątecznych, zarówno na słono, jak i na słodko. A co powiecie na chlebek bananowy? Sprawdzi się on idealnie na świąteczne śniadanie, ale także jako dodatek na wigilijną kolację. Spróbujcie koniecznie! 🙂
SKŁADNIKI:
- 200 g świeżych daktyli
- 400 g mąki owsianej bezglutenowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 laska wanilii
- 1 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 270 g masła klarowanego
- 200 g cukru kokosowego
- 2 jajka
- 4 banany
- 90 g orzechów włoskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Daktyle bez pestek zalej wrzątkiem i odstaw na 15-20 minut, następnie zblenduj.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ziarenkami wanilii oraz solą.
Utrzyj masło klarowane z cukrem kokosowym oraz jajami, następnie dodaj rozgniecione banany oraz posiekane orzechy.
Orzechy wcześniej namocz przez noc i wysusz w piekarniku.
Połącz suche składniki z mokrymi, przelej ciasto do foremki i piecz w 160°C przez około 80 minut.
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Zrobione! W moim wykonaniu nie wyglada to jak chleb ale jak nieziemsko! pyszne! zdrowe! i wartosciowe ciasto do kawy, ktore z pewnoscia bede powtarzac raz po raz. Dziekuje.