Szparagi – krem
Uwielbiam zielone szparagi.
Sezon na to warzywo jest krótki, więc jem je prawie codziennie 😉
Szparagi są bogate w witaminy – C, E, beta karoten i kwas foliowy. Te zielone kryją w sobie wiele składników odżywczych takich jak: sód, potas, żelazo, wapń, mangan, magnez, fosfor, fluor, miedź, jod. Ponadto, zawierają kwasy: nikotynowy, pantotenowy i szczawiowy.
Nie próbowałeś? Koniecznie nadrób zaległości.
Co powiesz na zupę krem?
Krem szparagowy
Sposób przygotowania:
Obrałam marchew, pietruszkę i kawałek selera i pokroiłam na duże kawałki. Zalałam wodą i ugotowałam.
Szparagi opłukałam i sparzyłam wrzątkiem (aby pozbyć się pestycydów, często też moczę w sodzie oczyszczonej ok. 2 h ). Odłamałam twarde części, obrałam i pokroiłam na kawałki.
Na rozgrzanej głębokiej patelni (lub w małym garnku), poddusiłam pokrojony w talarki por oraz cebulę. Następnie dodałam szparagi. Doprawiłam przyprawami i dalej dusiłam.
Następnie dodałam gorący bulion, który powstał po gotowaniu włoszczyzny (warzywa odłożyłam na talerz, będą wykorzystane do zupy na późniejszym etapie) i gotowałam przez około 7 minut. Ugotowaną zupę wraz szparagami zblendowałam na jednolity krem, następnie dodałam marchewkę, pietruszkę i seler i wszystko zmiksowałam.
Takie proste, a takie pyszne 🙂
Kaloryczność 110/130 kcal
Białka 7/7 g
Tłuszcze 5/4 g
Węglowo 18/16g
Komentarze 14 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Zrobione 😉 bylo pyszne!
Zrobiłem bez cebuli i też smakowało , mi i mojemu synowi któremu gotuję 🙂
Super
Zrobiłam i przepyszne 😉 pozdrawiam
Na ile osob jest ten przepis?
na ile litrów bulionu są dane proporcje?
Na ile osob/porcji jest ten przepis?
Krem wyszedł pyszny ?
Duży plus za podanie BTW i kaloryczności. ?
Pozdrawiam ?
Uwielbiam zielone szparagi, choć w Włoszech jest ich więcej odmian to zielone wygrywają 🙂 Zupy jeszcze nie próbowałam robić ale to zrobię na pewno!
Aniu, a czy dobrej jakości ser kozi tez sie sprawdzi jako dodatek do tej zupy? Krem ze szparagow z Twojej ksiazki “Żyj zdrowo i aktywnie” jest pyszny! Ten też muszę wypróbować! ??
Bardzo ciekawy przepis, ja akurat robiłam ostatnio z ziemniakami i też wyszedł pyszny, ten na pewno wypróbuje następnym razem 🙂 .
Ale proste.jadłam szparagi z boczkiem i były pyszne.na pewno zrobię krem.czy zupa jest posypana??
Mniam ja też uwielbiam szparagi :), szkoda, że sezon jest taki krótki.
Trzeba korzystać, dlatego jutro na obiad krem szparagowy 🙂
<3