Tarta owsiana
Sposób przygotowania:
Spód:
Masło z nerkowców zblendowałam z namoczonymi daktylami. Powstałą masę wymieszałam ze suchymi składnikami. Naczynie do tarty wyłożyłam przygotowanym spodem.
Masa:
Kaszę ugotowałam na mleku roślinnym, dodałam miód i sok z cytryny. Całość blendowałam do momentu, aż masa zaczęła przypominać masę serową. Przygotowaną masę wyłożyłam na spód ciasta.
Polewa:
Zmiksowałam mango z marakują i musem polałam tartę. Do przygotowania polewy można jednak wykorzystać dowolne owoce.
Komentarze 11 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Zrobiłam na Nowy Rok. Zmniejszyłam tylko ilość płatków owsianych i wyszła rewelacyjnie! Rany jakie to dobre. Na pewno jeszcze zrobię ?
Następnego dnia jak się przegryzie jest jeszcze lepsza.
Robiłam! Wyszło przepyszne i smakowało nie tylko mi ^^ Owocowo-orzechowo-daktylowe, pyyyychota! Aniu, czy będą kiedyś pistacje w czekoladzie? To by musiałobyc pyszne, a niestety nie ma czegoś takiego na rynku 🙂
Czym zastąpić masło z orzechów nerkowca?
Zwykłe płatki czy błyskawiczne ?
Zwykłe są nieprzetworzone i zazwyczaj zdrowsze od błyskawicznych, ale wybór należy do Ciebie 🙂
Tylko czy to potem do lodowki czy do piekarnika, na ile stopni/minut….
Do lodówki tu nie ma potrzeby pieczenia:)
Robiłam już takie tarty, a właściwie są to serniki na zimno tylko w lżejszej wersji .Należy wstawić gotowy spód do lodówki przynajmniej na godzinę, zrobić masę serową, wyłożyć nią spód i ponownie wstawić do lodówki, a dopiero po 2-3h dodać polewę lub inne dodatki na wierzch.
A czym można zastąpić daktyle? Poprostu ich nie lubię.
Cóż za rewelacyjny przepis!! A do tego wszystkiego składniki mam w domu! Zaraz biorę się za testowanie przepisu. Dzięki za ten przepis, czekałam na to.
Bisous
Nie jestem fanem tart. Ale przecież nie jestem sam na Świecie. Pewnie pani znajdzie fanki i fanów tego dania czy potrawy. Powodzenia.