Tarta owsiana

Tarta owsiana

Dzisiaj podzielę się z Wami moim małym sekretem! Jest to jeden z najlepszych przykładów na to, że bezmleczne odpowiedniki serników potrafią narobić sporo zamieszania w pobudzaniu apetytu i to nie tylko u osób wykluczających nabiał ze swojej diety. Gwarantuję, że tarta z przepisu wniesie mnóstwo słońca (i smaku!) do Waszych domów. Nie ma co przedłużać – do dzieła! 🙂

 

Sposób przygotowania:

Spód:

Masło z nerkowców zblendowałam z namoczonymi daktylami. Powstałą masę wymieszałam ze suchymi składnikami. Naczynie do tarty wyłożyłam przygotowanym spodem.

Masa:

Kaszę ugotowałam na mleku roślinnym, dodałam miód i sok z cytryny. Całość blendowałam do momentu, aż masa zaczęła przypominać masę serową. Przygotowaną masę wyłożyłam na spód ciasta.

Polewa:

Zmiksowałam mango z marakują i musem polałam tartę. Do przygotowania polewy można jednak wykorzystać dowolne owoce.

Komentarze 11 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zrobiłam na Nowy Rok. Zmniejszyłam tylko ilość płatków owsianych i wyszła rewelacyjnie! Rany jakie to dobre. Na pewno jeszcze zrobię ?
Następnego dnia jak się przegryzie jest jeszcze lepsza.

Robiłam! Wyszło przepyszne i smakowało nie tylko mi ^^ Owocowo-orzechowo-daktylowe, pyyyychota! Aniu, czy będą kiedyś pistacje w czekoladzie? To by musiałobyc pyszne, a niestety nie ma czegoś takiego na rynku 🙂

Zwykłe są nieprzetworzone i zazwyczaj zdrowsze od błyskawicznych, ale wybór należy do Ciebie 🙂

Tylko czy to potem do lodowki czy do piekarnika, na ile stopni/minut….

Do lodówki tu nie ma potrzeby pieczenia:)

Robiłam już takie tarty, a właściwie są to serniki na zimno tylko w lżejszej wersji .Należy wstawić gotowy spód do lodówki przynajmniej na godzinę, zrobić masę serową, wyłożyć nią spód i ponownie wstawić do lodówki, a dopiero po 2-3h dodać polewę lub inne dodatki na wierzch.

Cóż za rewelacyjny przepis!! A do tego wszystkiego składniki mam w domu! Zaraz biorę się za testowanie przepisu. Dzięki za ten przepis, czekałam na to.
Bisous

Nie jestem fanem tart. Ale przecież nie jestem sam na Świecie. Pewnie pani znajdzie fanki i fanów tego dania czy potrawy. Powodzenia.