Tatar

Białko zwierzęce jest istotnym elementem jadłospisu sportowców.

Zwykle polecam je jako część kolacji, ale zdarzają się sytuacje w cyklu treningi – zawody, gdy taki proteinowy zastrzyk energii trzeba zaserwować na śniadanie, np. po wyczerpującym meczu/zawodach odbywających się po południu lub wieczorem w poprzednim dniu.
Wówczas porcja tatara z żółtkiem sprowadzi kortyzol do właściwego poziomu na resztę dnia. Tatar robimy z wołowiny, ponieważ zawiera kwasy tłuszczowe CLA i taurynę wspomagającą regenerację mięśni.

Jak przyrządzić?
Wołowinę umyłam, pokroiłam drobno (najpierw w cienkie paski, a następnie w kostkę) Krojony własnoręcznie tatar, ma zupełnie inny smak, niż taki zmielony. Krojąc go dodawałam odrobinę oliwy z oliwek.

Dodatki do tatara:

  • drobno posiekana cebula
  • drobno pokrojone kapary
  • grzybki (kurki)
  • szczypiorek
  • żółtko jaja
  • sól morska i pieprz

Co powiecie na takie śniadanie :)?

Komentarze 16 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

zdrowie zdrowiem, ale do tatara po prostu nie wolno dodawać oliwy z oliwek, bo całkowicie niszczy jego smak – tylko i wyłącznie olej 🙂

Aniu jaką dokładnie wołowinę polecasz? Rostbef? Antrykot?

Aniu, czy mozna mieszac bialko z tluszczem?
Czytalam w jakiejs ksiazce ze jest to niedobre polaczenie i nie powinno sie laczyc bialka i tluszczu razem.

Pozdrawiam!

Jak najbardziej 😉

Aniu, czym można zastąpić jajka w diecie? Ostatnio robiąc badania okazało się, że jestem uczulony na żółtko… Bardzo byłbym wdzięczny za jakiś pomysł 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Polecam suplementację choliną.
Pozdrawiam

Aniu, jestem twoim dużym fanem. Mam pytanie, czy surowa wołowina jest bezpieczna? Studiuje w USA i tutaj nauczycielka mówiła ze w wołowinie jest duzo zmodyfikowanych Cell, które sa rakotwórcze.
Pozdrawiam serdecznie.
Magda

Aniu czy takim tatarem mogę zastąpić w jednym z posiłków kurczaka, chodzi mi o ilość białka, czy w 150 g wołowiny jest go tyle samo co w 150 g piersi z kurczaka? Pzdr.

Fantastyczna klasyka! Ja jeszcze dodaje domowej roboty ogorek kiszony . Slyszalam rowniez o przepisach gdzie dodawano oleju z oliwek lub magi.

Pozdrawiam,
Ania

Ja uwielbiam tatara! Oprócz wymienionych składników dodaję jeszcze drobno pokrojone pieczarki marynowane, oliwę. Pyszna sprawa! 🙂

Witaj. Czy masz pomysł na detoks po lecie ? W którym zanjdowały się tłuste przekąski oraz alkohol ? Pozdrawiam 🙂

Wygląda pycha, ale chyba najlepszy tatar to ten nie mielony, a drobno siekany