Tatar
Białko zwierzęce jest istotnym elementem jadłospisu sportowców.
Zwykle polecam je jako część kolacji, ale zdarzają się sytuacje w cyklu treningi – zawody, gdy taki proteinowy zastrzyk energii trzeba zaserwować na śniadanie, np. po wyczerpującym meczu/zawodach odbywających się po południu lub wieczorem w poprzednim dniu.
Wówczas porcja tatara z żółtkiem sprowadzi kortyzol do właściwego poziomu na resztę dnia. Tatar robimy z wołowiny, ponieważ zawiera kwasy tłuszczowe CLA i taurynę wspomagającą regenerację mięśni.
Jak przyrządzić?
Wołowinę umyłam, pokroiłam drobno (najpierw w cienkie paski, a następnie w kostkę) Krojony własnoręcznie tatar, ma zupełnie inny smak, niż taki zmielony. Krojąc go dodawałam odrobinę oliwy z oliwek.
Dodatki do tatara:
- drobno posiekana cebula
- drobno pokrojone kapary
- grzybki (kurki)
- szczypiorek
- żółtko jaja
- sól morska i pieprz
Co powiecie na takie śniadanie :)?
Komentarze 16 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
zdrowie zdrowiem, ale do tatara po prostu nie wolno dodawać oliwy z oliwek, bo całkowicie niszczy jego smak – tylko i wyłącznie olej 🙂
Aniu a przyprawy do mięsa ?
Aniu jaką dokładnie wołowinę polecasz? Rostbef? Antrykot?
Aniu, czy mozna mieszac bialko z tluszczem?
Czytalam w jakiejs ksiazce ze jest to niedobre polaczenie i nie powinno sie laczyc bialka i tluszczu razem.
Pozdrawiam!
Jak najbardziej 😉
Juz mam ślinotok na sam widok tatara
Aniu, czym można zastąpić jajka w diecie? Ostatnio robiąc badania okazało się, że jestem uczulony na żółtko… Bardzo byłbym wdzięczny za jakiś pomysł 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Polecam suplementację choliną.
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję ! 🙂
Aniu, jestem twoim dużym fanem. Mam pytanie, czy surowa wołowina jest bezpieczna? Studiuje w USA i tutaj nauczycielka mówiła ze w wołowinie jest duzo zmodyfikowanych Cell, które sa rakotwórcze.
Pozdrawiam serdecznie.
Magda
Jak wspaniale jest przeczytać, ze tatar jest zdrowy!:)
Aniu czy takim tatarem mogę zastąpić w jednym z posiłków kurczaka, chodzi mi o ilość białka, czy w 150 g wołowiny jest go tyle samo co w 150 g piersi z kurczaka? Pzdr.
Fantastyczna klasyka! Ja jeszcze dodaje domowej roboty ogorek kiszony . Slyszalam rowniez o przepisach gdzie dodawano oleju z oliwek lub magi.
Pozdrawiam,
Ania
Ja uwielbiam tatara! Oprócz wymienionych składników dodaję jeszcze drobno pokrojone pieczarki marynowane, oliwę. Pyszna sprawa! 🙂
Witaj. Czy masz pomysł na detoks po lecie ? W którym zanjdowały się tłuste przekąski oraz alkohol ? Pozdrawiam 🙂
Wygląda pycha, ale chyba najlepszy tatar to ten nie mielony, a drobno siekany