Tofucznica z pomidorkami i bazylią
Jajecznica bez… jajek?! 😯 Dziś proponuję Wam roślinną wersję tego dania, czyli tofucznicę. Takim śniadaniem na pewno zaskoczycie swoich domowników! Jeśli chcecie, aby tofucznica nabrała prawdziwego jajecznego smaku i aromatu, zamiast zwykłej soli użyjcie czarnej soli (Kala Namak), która zawiera związki siarki i jest często stosowana w potrawach wegańskich 😉
Sposób przygotowania:
Pomidorki przekroiłam na pół, a cebulę pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, podsmażyłam cebulę i dodałam pokruszone tofu. Całość podlałam odrobiną wody, przyprawiłam i wymieszałam. Dusiłam do momentu, aż płyn odparował. Na koniec dodałam pomidorki i dusiłam jeszcze przez około 2 minuty.
Tofucznicę posypałam nasionami słonecznika, pestkami dyni, rukolą i świeżą bazylią.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…