Vege pasztet z ciecierzycy
Lubię pasztety z warzyw. Są zdrowe, a ich smak w dużym stopniu zależy od dodanych przypraw, mamy więc pole do eksperymentów :).
Ciecierzycę namoczyłam wieczorem w wodzie z kminkiem, po 3h wymieniłam wodę i zostawiłam na noc. Gotowałam pół godziny w wodzie, w której się moczyła. Cebulę podsmażyłam na maśle klarowanym, sezam podprażyłam, dodałam do ciecierzycy resztę warzyw i przyprawy i wszystko zmiksowałam z jajkiem, na koniec dodałam 3 łyżki bułki tartej bezglutenowej (opcjonalnie). Piekłam 40 minut w 180 st C.
Ale pasztet!:)
Komentarze 32 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Pyszny wychodzi, ulubiony pasztet mojego taty i mój 🙂
Ja używam cieciorki z puszki i wychodzi idealny 🙂 Dzisiaj ladują jako dodatek kapelusze podgrzybków, tak pod świeta 🙂 Wesołych
Bardzo dobry pasztet warzywny;). Dobrze doprawiony, smaczny. Z pewnością zrobię go ponownie. Gorąco polecam!!! Pozdrawiam!;)
ten pasztet byłby VEGE gdyby nie – jajeczko!!!
Ten pasztet byłby VEGAN gdyby nie jajeczko, tak to jest VEGE – wszystko się zgadza
Ania, śledzę Cię od pewnego czasu. I tutaj i na fb 🙂 Jesteś super! Bloga czyta się bardzo przyjemnie. Lubię korzystać z Twoich przepisów, są bardzo pomysłowe 🙂 oby tak dalej!
Zamiast bułki tartej dałam mąkę z cieciory i też wyszło super 🙂
Pasztecik pychotka :-),ja też dodałam czosnku i jeszcze curry(uwielbiam).Nigdy nie robiłam takich cudów a teraz dzięki Pani,Pani Aniu moja kuchnia nabiera smaku i lekkości <3.
Super pomysł 🙂 Uwielbiam vegetarianskie potrawy 🙂 http://twojafitmotywacja.blogspot.com/
Aniu! Jesteś moją inspiracją 🙂 przepis wydaje się być bardzo smaczny, chyba go wypróbuję.
Czy ciecierzyca w słoiku (konserwowa) może być?
Wiem,że taka ciecierzyca sprawdza się w zupach i przecierach. Nie sądzę, by sprawdziła się w pasztecie, ale głowy nie dam. Pozdrawiam!
Czy do tego pasztetu można użyć ciecierzycy z puszki ? bo właśnie taką mam w domu i chciałabym ją wykorzystać
Przyznam, że nie korzystam z warzyw puszkowych, więc trudno mi odpowiedzieć. Może po odsączeniu płynu sztuka się uda. Pozdrawiam 🙂
Smakuje rewelacyjnie 🙂 ja jeszcze dodałam 3 ząbki czosnku !!:)
Przepis bardzo ciekawy, lecz zwracam uwagę, że pasztetu, w którym jest jajko nie można nazwać vege… To tak w kwestii poprawności terminologicznej.
vege w znaczeniu wegetariański, nie w znaczeniu wegański. Pozdrawiam 🙂
Super, a babkę płesznik tez polecamy, piszemy o niej więcej razem z informacją gdzie zakupić z rabatem 10% na kod: zielonekoktajle2014 tutaj: http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/super-zywnosc.html#plesznik
Uwielbiam vege pasztety szczególnie zimą i jesienią- jak piekarnik odpalony od razu cieplej i … weselej, ze zaraz będzie coś dobrego na stole:) Ciecierzyca jest do tego stworzona! 🙂
Vege z jajkiem ???? No, to chyba bez sensu.
są wegetarianie jedzący nabiał i jajka. Pozdrawiam:)
Przeciez wegetarianie jedza nabial, jajka. To weganie nie jedza tych rzeczy, wiec w czym problem?
Tak mysle co zamiast bulki tartej – a moze granulat sojowy? Tylko ile?
Może zadam teraz głupie pytanie, ale czy to można normalnie jest na kanapkę z chlebem np. żytnim oraz razowym? Bo to chyba zamiennik białka? Czy lepiej zjeść z jakimś warzywnym dodatkiem?
chyba ma Pani jakies magiczne zdolnosci, bo mi taki pasztet nie wychodzi:(
skorzystaj z porad stylistki online! http://patosichaos.wordpress.com/porady-stylistki/
Czy gotowanie 30 minut wystarczy soczewicy? Ostatnio gotowałam ją ponad 1,5 godziny, żeby nie była maksymalnie twarda.
* ciecierzycy
Ciecierzycę trzeba namoczyć przed gotowaniem – najlepiej na noc. Wówczas dość szybko się gotuje.
Nie wiedziałem, że da się robić warzywne pasztety 🙂 Bardzo ciekawy przepis 🙂 http://zarobkinablogu.blogspot.com/
Wege pasztet mistrz! Z ciecierzycy jeszcze nie robiłam, próbowałam jaglany, soczewicowy (z różnych soczewic), z grochu i z fasoli. Każdy wychodzi lepszy od poprzedniego 😉
Uwielbiam wszelkie pasztety, więc nie wykluczone, że spróbuję go przygotować. Ostatnio prawie wcale nie jem mięsa, więc będzie bardzo pasować. Mam nadzieję, że jest naprawdę smaczny 😉
Po zdjęciu w życiu bym nie powiedział, że jest to tylko warzywny pasztet przypomina zwykły mięsny albo nawet piernik. Muszę zrobić któryś z Twoich wegetariańskich przepisów bo bardzo jestem ciekaw smaku wielu z Twoich potraw. Przepis wydaje się nieskomplikowany więc może ten wypróbuje 🙂 http://dbamofigure.pl/