Vege pasztet z ciecierzycy

Lubię pasztety z warzyw. Są zdrowe, a ich smak w dużym stopniu zależy od dodanych przypraw, mamy więc pole do eksperymentów :).

Ciecierzycę namoczyłam wieczorem w wodzie z kminkiem, po 3h wymieniłam wodę i zostawiłam na noc.  Gotowałam pół godziny w wodzie, w której się moczyła. Cebulę podsmażyłam na maśle klarowanym, sezam podprażyłam, dodałam do ciecierzycy resztę warzyw i przyprawy i wszystko zmiksowałam z jajkiem, na koniec dodałam 3 łyżki bułki tartej bezglutenowej (opcjonalnie). Piekłam 40 minut w 180 st C.

Ale pasztet!:)

Komentarze 32 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ja używam cieciorki z puszki i wychodzi idealny 🙂 Dzisiaj ladują jako dodatek kapelusze podgrzybków, tak pod świeta 🙂 Wesołych

Bardzo dobry pasztet warzywny;). Dobrze doprawiony, smaczny. Z pewnością zrobię go ponownie. Gorąco polecam!!! Pozdrawiam!;)

Ten pasztet byłby VEGAN gdyby nie jajeczko, tak to jest VEGE – wszystko się zgadza

Ania, śledzę Cię od pewnego czasu. I tutaj i na fb 🙂 Jesteś super! Bloga czyta się bardzo przyjemnie. Lubię korzystać z Twoich przepisów, są bardzo pomysłowe 🙂 oby tak dalej!

Pasztecik pychotka :-),ja też dodałam czosnku i jeszcze curry(uwielbiam).Nigdy nie robiłam takich cudów a teraz dzięki Pani,Pani Aniu moja kuchnia nabiera smaku i lekkości <3.

Aniu! Jesteś moją inspiracją 🙂 przepis wydaje się być bardzo smaczny, chyba go wypróbuję.

Wiem,że taka ciecierzyca sprawdza się w zupach i przecierach. Nie sądzę, by sprawdziła się w pasztecie, ale głowy nie dam. Pozdrawiam!

Czy do tego pasztetu można użyć ciecierzycy z puszki ? bo właśnie taką mam w domu i chciałabym ją wykorzystać

Przyznam, że nie korzystam z warzyw puszkowych, więc trudno mi odpowiedzieć. Może po odsączeniu płynu sztuka się uda. Pozdrawiam 🙂

Przepis bardzo ciekawy, lecz zwracam uwagę, że pasztetu, w którym jest jajko nie można nazwać vege… To tak w kwestii poprawności terminologicznej.

vege w znaczeniu wegetariański, nie w znaczeniu wegański. Pozdrawiam 🙂

Uwielbiam vege pasztety szczególnie zimą i jesienią- jak piekarnik odpalony od razu cieplej i … weselej, ze zaraz będzie coś dobrego na stole:) Ciecierzyca jest do tego stworzona! 🙂

są wegetarianie jedzący nabiał i jajka. Pozdrawiam:)

Przeciez wegetarianie jedza nabial, jajka. To weganie nie jedza tych rzeczy, wiec w czym problem?

Może zadam teraz głupie pytanie, ale czy to można normalnie jest na kanapkę z chlebem np. żytnim oraz razowym? Bo to chyba zamiennik białka? Czy lepiej zjeść z jakimś warzywnym dodatkiem?

Czy gotowanie 30 minut wystarczy soczewicy? Ostatnio gotowałam ją ponad 1,5 godziny, żeby nie była maksymalnie twarda.

Ciecierzycę trzeba namoczyć przed gotowaniem – najlepiej na noc. Wówczas dość szybko się gotuje.

Wege pasztet mistrz! Z ciecierzycy jeszcze nie robiłam, próbowałam jaglany, soczewicowy (z różnych soczewic), z grochu i z fasoli. Każdy wychodzi lepszy od poprzedniego 😉

Uwielbiam wszelkie pasztety, więc nie wykluczone, że spróbuję go przygotować. Ostatnio prawie wcale nie jem mięsa, więc będzie bardzo pasować. Mam nadzieję, że jest naprawdę smaczny 😉

Po zdjęciu w życiu bym nie powiedział, że jest to tylko warzywny pasztet przypomina zwykły mięsny albo nawet piernik. Muszę zrobić któryś z Twoich wegetariańskich przepisów bo bardzo jestem ciekaw smaku wielu z Twoich potraw. Przepis wydaje się nieskomplikowany więc może ten wypróbuje 🙂 http://dbamofigure.pl/