Wątróbka i jej właściwości. Przepis “Śniadanie Mistrza”
Ładowanie węglowodanami? Posiłki białko-tłuszczowe? Zdrowe białko? Zdrowe tłuszcze?
O wszystkich wymienionych elementach diety powinien pamiętać każdy sportowiec. Niejednokrotnie wspominałam jak ważna dla sportowca jest dieta. Jest paliwem, budulcem i od niej często zależy dyspozycja sportowca na trening .
Dlaczego warto jeść wątróbkę?
Wątroba ma więcej składników odżywczych niż jakiekolwiek inne jedzenie. Pewnie niewiele osób zdaje sobie sprawę, że wątróbka zawiera więcej witaminy C niż jabłko.
Wątroba i jest zalety:
- Doskonałe źródło białka wysokiej jakości
- Naturalne skoncentrowane źródło witaminy A
- Zawiera wszystkie witaminy z grupy B, w szczególności witaminę B12
- Jest jednym z najlepszych źródeł kwasu foliowego
- Źródło potrzebnego żelaza
- Zawiera pierwiastki śladowe, takie jak miedź, cynk, chrom; jest najlepszym źródłem miedzi – a każda kobieta miedź musi mieć…
- zawiera koenzym Q10 – odżywczy składnik, który jest szczególnie ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego
A co z tymi toksynami o których często powstają dyskusje?
Jedną z głównych ról wątroby jest do neutralizacja toksyn to fakt. Jednak wątroba ich nie przechowuje, zamiast tego gromadzi wiele niezbędnych składników odżywczych, które organizm wykorzystuje właśnie przeciwko toksynom.
Najlepszym wyborem jest wątroba od zwierząt, które hodowane są na zewnątrz np. na pastwiskach (ekologiczne).
Zdecydowanym liderem pośród śniadań mistrza (mojego domowego również) jest wątróbka.
Drobno pokrój czosnek, umyj pieczarki i drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło ghee i podduś ok. 4 minuty czosnek z pieczarkami. Wątróbkę dokładnie umyj i dodaj na patelnię. Następnie dorzuć liść laurowy, sól morską i pieprz czarny. Duś na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Przełóż do naczynia i zblenduj. Dobrze umyj paprykę, przekrój na pół, wyjmij pestki i białą część ze środka, przełóż pastę do papryki i piecz w termoobiegu ok 10-15 minut, podaj z awokado.
TUTAJ ZNAJDZIESZ INNE PRZEPISY NA WĄTRÓBKĘ:
Komentarze 11 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Coś w sam raz dla moich dzieci! Na pewno wypróbuję!
a jaka temperatura piekarnika?
180 stopni z termoobiegiem 🙂
Aniu jak czesto można jeść wątróbkę?
dwa – trzy razy w tygodniu ok zdecydowanie wystarczy.
Kobiety w ciąży raz w tygodniu (wątróbka drobiowa, z dobrego źródła!) ok 100 g/
Brzmi wyśmienicie, doskonała alternatywa dla klasycznej wątróbki z jabłkiem i cebulką i co najważniejsze zapewne sprawi uśmiech na twarzy drugiej połowy, a zatem czas na zakupy!
Dziękuję Aniu za zdrowe urozmaicanie diety!
Podoba mi się to, że Twoje przepisy są bardzo proste w wykonaniu.
P.S. Fajnie, że jesteś!
Pani przepisy są smaczne i inspirujące,choć nie ukrywam że je trochę modyfikuję. Dzięki nim moja kuchnia nie jest nudna a mąż-judoka zadowolony i naładowany energią.
Bardziej pasuje jako obiad:)
Nigdy nie przepadałam za wątróbką, raz z niej robiłam toskańską tapendę, ale czytając o jej zaletach chyba się przekonam.
Super przepis;) dzieki xx