Wegański twarożek z tofu

Kochani, coraz częściej szukamy przepisów, które nie tylko dobrze smakują, ale także wspierają nasze zdrowie, lekkość i energię każdego dnia. Prosta kuchnia roślinna ma w sobie ogromny potencjał – pozwala zadbać o dobre samopoczucie, podkręca naszą odporność i korzystnie wpływa na mikrobiom. Tofu to prawdziwy sprzymierzeniec w takiej diecie: lekkie, sycące, bogate w białko i fantastycznie chłonące smaki otaczających je przypraw oraz warzyw. Dziś mam dla Was propozycję na pyszny, kremowy twarożek, który idealnie sprawdza się na śniadanie czy kolację – szybki do przygotowania, kolorowy i pełen wartości odżywczych.

Sposób przygotowania:

Zaczynam od wyciśnięcia soku z ćwiartki cytryny. Do miseczki wkładam cztery plasterki naturalnego tofu (czyli około 100 g) i rozgniatam je dokładnie widelcem. Dodaję łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, sok z cytryny, szczyptę soli morskiej, dwie szczypty czarnego pieprzu oraz łyżeczkę płatków drożdżowych – to one nadają całości serowego charakteru i wzbogacają smak. Ogórka kiszonego kroję w drobną kostkę, dymkę drobno siekam, a rzodkiewkę ścieram na tarce. Wszystko razem łączę z tofu i mieszam, aż masa będzie gładka i apetyczna. Podaję na dwóch kromkach żytniego chleba na zakwasie.

Taki twarożek z tofu to świetny sposób, żeby poczuć, jak codzienny wybór roślinnych składników przekłada się na siłę, zdrowie i lekkość. Czasem wystarczy prosta zmiana na talerzu, by odkryć nowe możliwości, wspierać odporność i dostarczyć organizmowi to, czego naprawdę potrzebuje. Spróbujcie – niech ten kremowy, kolorowy twarożek stanie się dla Was inspiracją do jeszcze częstszych, zdrowych kuchennych eksperymentów. Dbajcie o siebie na co dzień, sięgając po naturalne wartości, energia i dobre samopoczucie przyjdą same!

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany