Żurek opcja wegetariańska i z mięsem
Żurek to potrawa, której nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole. Dziś przygotowałam dla Was przepis na żurek w wersji wegetariańskiej z tofu. Jeśli jesteś jednak zwolennikiem tradycyjnego żurku to w oparciu o poniższy przepis możesz go również przygotować zamieniając tofu na białą kiełbasę.
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle ghee. W garnku z wodą gotować cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie do zupy dodać zakwas, gotować około 30 minut. Do żurku można też dodać jogurt/śmietankę (np. roślinną). Dodać resztę przypraw. Dodać tofu pokrojone w kostkę. Ugotować jajka i podawać wraz z zupą. Można dodać jeszcze chrzan na wierzch.
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Niesamowity przepis. Obie opcje są kluczowe.
Bo są zdecydowanie dla większego kręgu czytelników bloga. Pozdrawiam.?