Wielkanoc last minute – mazurek
Ciocia postanowiła zrobić swój, tradycyjny mazurek.
Poprzyglądałam się chwilkę i postanowiłam, że w tym czasie i ja zmierzę się z tematem :P. Udało się. Na stole będzie więc tradycja i ciasto dla wrażliwców: bez glutenu, mleka i jaj. Swoim przepisem dzielę się z Wami:
Wszystkie składniki spodu dokładnie wymieszałam, lekko zmiksowałam. Pokroiłam na prostokąty, zrobiłam wałeczki wokół nich. Piekłam 15 minut w 180 °C. Zostawiłam do pełnego ostygnięcia.
Daktyle ugotowałam w śmietanie, dodałam do nich resztę składników masy i wszystko zmiksowałam. Na chłodny spód wyłożyłam masę. Ozdobiłam porzeczkowymi powidłami i rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze 5 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Aniu, a co złego jest w jajkach? Dlaczego wolisz ich nie używać?
mam nietolerancję pokarmową, dlatego nie używam ich w moich przepisach.
Pozdrawiam
Super przepis! Zabieram się za robienie! 🙂
http://sferakomfortu.blogspot.com
Najciekawsze są właśnie fit wariacje na temat tradycyjnych potraw. Bardzo fajny pomysł z cyklem wielkanoc last minute. Dzięki niemu można przygotować cały wielkanocny stół i cieszyć się potrawami nawet kiedy zmagamy się z nadwagą i walczymy o fit sylwetkę 🙂 Czy w tym przepisie śmietanę ryżową można zastąpić zwykłą odtłuszczoną ? http://dbamofigure.pl/
A co Ci to da? Odtłuszczone produkty nie są fit – w zamian posiadaja więcej cukru 😉 Bez przesady tłuszcz w umiarze z nabiału nie zaszkodzi to raz, a dwa ogólnie radzę odejść całkowicie od nabiału. W moim przypadku zaowocowało to lepszymi efektami pracując na siłowni a nie skacząc jak schowka albo Ania.