Przepisy na wiosenne smoothies i koktajle
Wiosna zbliża się wielkimi krokami. W tym okresie często mamy ochotę zadbać o siebie, swoje zdrowie, „wybudzić” się z zimowego snu. 🙂
Pierwszym krokiem może być zwrócenie większej uwagi na to, jak wygląda nasza dieta. Wiosna obfituje w kolorowe, świeże warzywa, których nie sposób nie wykorzystać w kuchni. Dziś przygotowałam dla Was kilka pomysłów na wiosenne smoothies i koktajle z wykorzystaniem sezonowych produktów. Ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 5 minut, dlatego mogą stanowić świetny pomysł na szybką przekąskę czy drugie śniadanie w pracy.
Smoothie z kalarepką
Składniki:
- 1 kalarepa
- 1 gruszka
- ½ banana
- 1 plaster imbiru
- szczypta kurkumy
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Kalarepę, gruszkę, banana i imbir obierz ze skórki. Zblenduj wszystkie składniki z dodatkiem kurkumy i wody (w razie potrzeby dodaj więcej wody).
Kalarepa stanowi świetne źródło witaminy C. Jedna porcja dostarcza aż około 150% dziennego zapotrzebowania na ten składnik! Oprócz tego jest świetnym źródłem witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach, m.in. są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego czy utrzymania włosów, skóry i paznokci w dobrej kondycji. Oprócz tego zawiera związki aktywne biologicznie (m.in. izotiocyjaniany), które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Kalarepa jest też niskokalorycznym warzywem, dlatego można chrupać ją bez ograniczeń. 😉
Przeciwzapalne smoothie z kapustą
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- ½ limonki
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Czerwoną kapustę poszatkuj. Zblenduj z jabłkiem, sokiem wyciśniętym z limonki i wodą (w razie potrzeby możesz dodać więcej wody).
Czerwona kapusta swój intensywny kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli związkom z grupy flawonoidów. Wykazują one silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne (chronią organizm przed rozwojem nowotworów i hamują procesy starzenia). Poza tym korzystnie wpływają także na układ krążenia czy wzrok. Czerwona kapusta dzięki dużej zawartości witaminy C skutecznie wspiera również system odpornościowy.
Zielone smoothie z rzeżuchą
Składniki:
- ½ ogórka zielonego
- 1 jabłko
- garść szpinaku
- garść rzeżuchy
- 1 szklanka napoju migdałowego
Przygotowanie:
Zblenduj wszystkie składniki (w razie potrzeby dodaj więcej napoju).
Rzeżucha to produkt, który jako pierwszy przychodzi mi na myśl o zbliżającej się wiośnie. W końcu można wyhodować ją we własnym zaciszu. 🙂 Jest ona doskonałym źródłem beta-karotenu, czyli składnika niezbędnego w procesie prawidłowego widzenia, a także witaminy C i K, które wpływają na właściwe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo rzeżucha zawiera spore ilości wapnia i fosforu, które są niezbędnym budulcem kości i zębów (warto dorzucić garść dzieciom!).
Wytrawny rzodkiewkowy koktajl
Składniki:
- ½ pęczka rzodkiewek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego/roślinnego
- łyżeczka koperku
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Rzodkiewkom odetnij ogonki, koperek posiekaj. Zblenduj wszystkie składniki (ilość wody dopasuj do konsystencji koktajlu).
Rzodkiewka wykazuje właściwości antyoksydacyjne, jest też dobrym źródłem witaminy C i kwasu foliowego. Świetnie sprawdzi się u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej np. cukrzyków, ze względu na niski indeks glikemiczny. Natomiast dzięki zawartości żelaza, miedzi i manganu może być polecana również osobom z niedokrwistością ze względu na korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze.
Dodatek koperku w koktajlu nie tylko wpłynie na walory smakowe, ale także poprawi pracę jelit, czy pomoże w problemach trawiennych takich jak wzdęcia i niestrawność.
Mam nadzieję, że odpowiednio wykorzystacie rozpoczęcie sezonu wiosennego w kuchni i skorzystacie z dobroci sezonowych produktów.
Koniecznie dajcie znać, który napój najbardziej przypadł Wam do gustu!
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…