Przepisy na wiosenne smoothies i koktajle

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. W tym okresie często mamy ochotę zadbać o siebie, swoje zdrowie, „wybudzić” się z zimowego snu. 🙂 

Pierwszym krokiem może być zwrócenie większej uwagi na to, jak wygląda nasza dieta. Wiosna obfituje w kolorowe, świeże warzywa, których nie sposób nie wykorzystać w kuchni. Dziś przygotowałam dla Was kilka pomysłów na wiosenne smoothies i koktajle z wykorzystaniem sezonowych produktów. Ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 5 minut, dlatego mogą stanowić świetny pomysł na szybką przekąskę czy drugie śniadanie w pracy.

 

Smoothie z kalarepką

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • 1 gruszka
  • ½ banana
  • 1 plaster imbiru
  • szczypta kurkumy
  • 1 szklanka wody

 

Przygotowanie:

Kalarepę, gruszkę, banana i imbir obierz ze skórki. Zblenduj wszystkie składniki z dodatkiem kurkumy i wody (w razie potrzeby dodaj więcej wody).

Kalarepa stanowi świetne źródło witaminy C. Jedna porcja dostarcza aż około 150% dziennego zapotrzebowania na ten składnik! Oprócz tego jest świetnym źródłem witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach, m.in. są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego czy utrzymania włosów, skóry i paznokci w dobrej kondycji. Oprócz tego zawiera związki aktywne biologicznie (m.in. izotiocyjaniany), które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Kalarepa jest też niskokalorycznym warzywem, dlatego można chrupać ją bez ograniczeń. 😉

 

Przeciwzapalne smoothie z kapustą

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • ½ limonki
  • 1 szklanka wody

 

Przygotowanie:

Czerwoną kapustę poszatkuj. Zblenduj z jabłkiem, sokiem wyciśniętym z limonki i wodą (w razie potrzeby możesz dodać więcej wody).

Czerwona kapusta swój intensywny kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli związkom z grupy flawonoidów. Wykazują one silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne (chronią organizm przed rozwojem nowotworów i hamują procesy starzenia). Poza tym korzystnie wpływają także na układ krążenia czy wzrok. Czerwona kapusta dzięki dużej zawartości witaminy C skutecznie wspiera również system odpornościowy.

 

 

Zielone smoothie z rzeżuchą

Składniki:

  • ½ ogórka zielonego
  • 1 jabłko
  • garść szpinaku
  • garść rzeżuchy
  • 1 szklanka napoju migdałowego

 

Przygotowanie:

Zblenduj wszystkie składniki (w razie potrzeby dodaj więcej napoju).

Rzeżucha to produkt, który jako pierwszy przychodzi mi na myśl o zbliżającej się wiośnie. W końcu można wyhodować ją we własnym zaciszu. 🙂 Jest ona doskonałym źródłem beta-karotenu, czyli składnika niezbędnego w procesie prawidłowego widzenia, a także witaminy C i K, które wpływają na właściwe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo rzeżucha zawiera spore ilości wapnia i fosforu, które są niezbędnym budulcem kości i zębów (warto dorzucić garść dzieciom!). 

 

Wytrawny rzodkiewkowy koktajl

Składniki:

  • ½ pęczka rzodkiewek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego/roślinnego
  • łyżeczka koperku
  • szczypta soli i pieprzu

 

Przygotowanie:

Rzodkiewkom odetnij ogonki, koperek posiekaj. Zblenduj wszystkie składniki (ilość wody dopasuj do konsystencji koktajlu).

Rzodkiewka wykazuje właściwości antyoksydacyjne, jest też dobrym źródłem witaminy C i kwasu foliowego. Świetnie sprawdzi się u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej np. cukrzyków, ze względu na niski indeks glikemiczny. Natomiast dzięki zawartości żelaza, miedzi i manganu może być polecana również osobom z niedokrwistością ze względu na korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze.

Dodatek koperku w koktajlu nie tylko wpłynie na walory smakowe, ale także poprawi pracę jelit, czy pomoże w problemach trawiennych takich jak wzdęcia i niestrawność.

Mam nadzieję, że odpowiednio wykorzystacie rozpoczęcie sezonu wiosennego w kuchni i skorzystacie z dobroci sezonowych produktów.

Koniecznie dajcie znać, który napój najbardziej przypadł Wam do gustu!

 

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany