wołowina_z_ryzem

Wołowina w stylu meksykańskim z kolorowym ryżem i kolendrą

Wiecie, jak ważne jest dla mnie zdrowe żywienie. Dbam o to, aby dania były nie tylko zdrowe i smaczne, ale też… pięknie wyglądały na talerzu. Pamiętajcie, że “jemy także oczami”! Z tego powodu staram się, by posiłki były kolorowe, cieszyły kubki smakowe oraz wzrok. Czasem wystarczy niewielki dodatek świeżych ziół, by całość wyglądała jeszcze bardziej apetycznie 🙂

 

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam mięso. Dodałam posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość smażyłam przez około 2 minuty, po czym dodałam fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę i dusiłam do momentu, aż papryka stała się miękka. Wlałam pomidory krojone, całość podlałam kilkoma łyżkami wody, doprowadziłam do wrzenia i dusiłam przez około 5 minut. Na koniec dodałam odrobinę startej na tarce czekolady i doprawiłam całość do smaku.

Danie podałam z mieszanką ugotowanego ryżu parabolicznego i czerwonego, posypane posiekaną kolendrą i kiełkami 🙂

 

wołowina_po_meksykansku

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany