Zupa krem ze szparagów zielonych

Sezon na szparagi rozpoczęty. Czekałam na nie z utęsknieniem. Dlaczego?

Szparagi charakteryzują się niską wartością kaloryczną, przy równoczesnej wysokiej zawartości składników odżywczych. Szparagi są dobrym źródłem kwasu foliowego, prowitaminy A, witamina E, witamina C oraz składników mineralnych (np. fosfor, potas, wapń, magnez, jod, żelazo, cynk). Szparagi są również źródłem flawonoidów (w tym znaczna ilość rutyny), fitosteroli oraz glutationu (silnego przeciwutleniacza). Szparagi są także dobrym źródłem błonnika i inuliny, które poprawiają perystaltykę jelit i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Co roku przygotowuję wiele przepisów z użyciem szparagów. Dzisiaj szybka zupa.

Sposób przygotowania:

Obrałam ziemniaki i pokroiłam je w kostkę. Następnie ziemniaki zalałam bulionem i gotowałam do miękkości. Gdy ziemniaki były już lekko miękkie do garnka dodałam umyte szparagi, z których wcześniej odkroiłam drewniane końcówki. Szparagi gotowałam do miękkości. Cebule i czosnek zeszkliłam na patelni na oliwie z oliwek. Wszystko zblendowałam i doprawiam przyprawami gotując jeszcze chwilkę.

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Kolejna alternatywa zupy krem. Właściwości szparagów stawiają ową zupę w najzdrowszych zupach. Pozdrawiam.

Czy zamiast ziemniaków magą być bataty?